Stapelgek verhaal eindelijk tot leven dankzij corona

Algemeen
Mats en Barry met een levensgrote Sjoerd, hoofdpersoon van hun nieuwe boek Sjoerd en de Stapelstad.
Mats en Barry met een levensgrote Sjoerd, hoofdpersoon van hun nieuwe boek Sjoerd en de Stapelstad. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – Corona zorgt niet alleen maar voor ellende. Doordat de negentienjarige Mats Ganzeman lastig een nieuwe stageplek kon vinden, plakte hij er bij reclame- en designbureau Counter Creatives uit Zaandam een tweede periode aan vast. Daarin gaf hij het idee vorm waar creative director Barry Menger zo’n acht jaar mee rondliep: het maken van een kinderboek waarin de Zaanse stadsarchitect Sjoerd Soeters een hoofdrol speelt.

Student Mats Ganzeman (19) illustreerde Zaans zoekboek Sjoerd en de Stapelstad

De student van de opleiding Media Vormgeving aan het ROC laat trots de tekeningen zien die de basis vormen van het kindervoorlees- en zoekboek Sjoerd en de Stapelstad. Een stapelgek verhaal over doorzetten, volhouden en nooit opgeven.

Krabbeltjes op Post-it

“Tien jaar geleden interviewde ik Sjoerd Soeters in zijn kantoor in Amsterdam. Of het aan mijn interviewtechnieken lag weet ik niet, maar tussen het geven van de antwoorden door zag ik hem steeds wat op papier krabbelen. Na afloop van het gesprek had hij een perfecte Citroën DS getekend. Ook zag ik op het planbord op de bekende gele Post-it velletjes een krabbel staan van wat nu het Inntel hotel is geworden. De schets met gestapelde huisjes inspireerde zo jaren geleden al de titel van het boek. Maar er was nooit tijd om het idee uit te werken. Tot we een mooie opdracht voor de tweede stageperiode van Mats bedachten”, licht Barry toe.

Supernieuwsgierig

De creatieve Zaankanter schreef de tekst voor het verhaal en gaf aan Mats de opdracht zich uit te leven in bijpassende tekeningen. “Mats is supernieuwsgierig en heeft zich in de opdracht vastgebeten”, zegt Barry tevreden.

“De basis van de tekeningen heb ik gemaakt in het programma Illustrator”, vertelt Mats. “Die zijn verder afgemaakt in Photoshop. Dat programma had ik al op m’n veertiende ontdekt. Ik heb heel veel geleerd tijdens het maken van de illustraties voor het boek. Het is een prachtige ervaring waar ik al met al een half jaar aan heb gewerkt.”

Herkenbaar Zaans

In de (h)eerlijke creatieve omgeving van het reclamebureau, gevestigd in de voormalige Verkadefabriek, maakte Mats de ene na de andere aansprekende illustratie. Speelse tekeningen waarin veel herkenbare zaken rond de hoofdpersoon Sjoerd tot uiting komen. Maar ook veel typisch Zaanse plekjes.

Zo draagt kleine Sjoerd - net als grote Sjoerd - natuurlijk graag kleding met Schotse ruit. En speelt zijn groene Citroën Mehari een rol in het boek. Ook komt kanarie Piet in beeld.

Zaans zoekboek

“De rode sokken, zijn beste vriend Hugo, de krabbels op de gele Post-it’s: het komt allemaal voorbij in het boek. Zaankanters zullen veel zaken herkennen, maar ook onze eigen familie en vrienden zijn terug te vinden in het zoekboek. Zo zou je zomaar een zanger uit Westzaan kunnen ontdekken die bekend staat om het dragen van een rood mutsje. Maar ook persoonlijke grapjes komen voorbij. Zoals mijn vriendin op de step. De ouders van Mats. Je kunt tevens een figuurtje vinden die één huisje van de Stapelstad (Monet) blauw schildert”, vult Barry aan. Kortom, genoeg lees- en zoekplezier.

Stoere bouwers

Mats is erin geslaagd 48 schitterend geïllustreerde pagina’s te tekenen vol stoere bouwers met gravers, schuivers, vegers en tillers. Sjoerd en de Stapelstad is een bijzonder fraai en aansprekend voorleesboek voor kinderen in de leeftijd van twee tot en met acht jaar.

Het boek heeft een groot formaat (28 bij 24 cm), harde kaft en ligt vanaf 11 december in de winkels. De prijs bedraagt 16,95 euro, het ISBN-nummer is 9789083107509.

Actie Voedselbank

Counter Creatives schenkt 120 exemplaren van het kinderboek aan de Voedselbank Zaanstreek. Het reclame- en designbureau hoopt zo dat het boek op deze manier ook terecht komt bij kinderen van wie de ouders minder te besteden hebben. Deze actie loopt tot 5 december 2020.

Burgemeesters lezen voor

Tijdens een live-uitzending op 10 december van 18.00 tot en met 18.30 uur lezen de burgemeesters Jan Hamming van Zaanstad en Judith Michel-De Jong van Wormerland samen voor uit het Zaanse kinderboek. Ze doen dat vanuit het Inntel Hotel in Zaandam voor alle kinderen in de Zaanstreek.

Muziekdocent Iris Steiner van Toonzetters, makers van muzikaal lesmateriaal presenteert de uitzending. Die is deels interactief en live te volgen via een link op de website www.stapelstad.nl

Sjoerd The Movie

“Maar daar zal het niet bij blijven. Er wordt al gewerkt aan Sjoerd The Movie en er komt een Stapelstad muzieklesprogramma voor scholen waarin kinderen kunnen leren hoe ze muzieknoten kunnen stapelen”, besluit Barry.

Afbeelding
Afbeelding