Zaanstad verlicht tijdens donkere dagen

Algemeen
Volop sfeer voor de hoofdingang van het ZMC.
Volop sfeer voor de hoofdingang van het ZMC. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTAD - Het is maar goed dat we in Zaanstad geen Femke Halsema als burgemeester hebben. Want wie in Amsterdam zijn huis uitbundig wil versieren deze kerst, moeten dat vooraf melden bij de gemeente. Aan die gekte doet Zaanstad gelukkig niet mee. Onze gemeente heeft, met hulp van sponsors Germieco en Klaver Giant Groep, juist op verschillende locaties in de gemeente kerstbomen met sfeerverlichting neergezet.

De bomen zorgen voor lichtpuntjes tijdens de donkere periode van het jaar. Wethouder Gerard Slegers (Openbare Ruimte): “Het is geen makkelijke tijd. Normaal gesproken zoeken we elkaar juist nu op. In de aanloop naar Kerstmis, waar we met velen elk jaar weer naar uitkijken. Met de kerstbomen hopen we onze inwoners een lichtje in de duisternis te geven en het saamhorigheidsgevoel te vergroten.”

Boom van acht meter voor ZMC

Bijna in elke wijk van Zaanstad wordt een kerstboom geplaatste. De grootste (hoogte acht meter) staat voor het Zaans Medisch Centrum aldus de gemeente. Omdat we acht meter wel bijzonder hoog vinden, stapte de redactie dinsdagavond op de fiets en maakte bijgaande foto. Nou zijn we geen timmerman en missen we het befaamde timmersmansoog, maar acht meter? Dat is zo’n meter hoger dan een gemiddeld woonhuis met zolder. Ach, we houden wel van een beetje journalistieke overdrijving en snappen het enthousiasme van de gemeente.  

Extra lichtpuntje

Ook staat er een boom achter het ziekenhuis. “Juist het zorgpersoneel willen we op deze wijze een extra lichtpuntje bezorgen en een steuntje in de rug geven voor al het harde en goede werk dat ze verrichten”, zegt wethouder Slegers. 

Ook bij zo’n vijftien verzorgingstehuizen en seniorencomplexen worden kerstbomen geplaatst. Evenals in verschillende wijken, de Provincialeweg ter hoogte van de Havenbuurt, op het Raadhuisplein en in het centrum voor het gemeentehuis.