‘Geen virus houdt ons tegen’

Algemeen
Marco en Cristiane Giglio startte afgelopen week hun trattoria in Zaandam onder de naam Il vero angolo Italiano. Oftewel, het Italiaanse hoekje.
Marco en Cristiane Giglio startte afgelopen week hun trattoria in Zaandam onder de naam Il vero angolo Italiano. Oftewel, het Italiaanse hoekje. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – Je moet maar het lef hebben. Op een moment waarop de horeca de zwaarste tijd ooit doormaakt, ‘gewoon’ je restaurant openen. Marco en Cristiane Giglio startte afgelopen week hun trattoria in Zaandam onder de naam Il vero angolo Italiano. Oftewel, het Italiaanse hoekje. Chef Marco en zijn vrouw Christiane brengen zo de Napolitaanse keuken naar onze vertrouwde Zuiddijk 91. Authentiek Italiaans ‘met een twist’.

Marco en Cristiane Giglio openen in corona-lockdown restaurant

Het horeca-duo verruilde in 2019 hun woonplaats Napels voor ons kikkerlandje. Reden: de crises in Italië. “Nou is er altijd crises in ons land”, lacht Marco. “Maar toen het restaurant waar ik juli 2019 werkte sloot, moest er toch geld op de plank komen. En omdat mijn broers al in Nederland woonden, besloten we oktober 2019 ook hier naar toe te komen.”

‘Mama’

Dat het juist Zaandam als vestigingsplaats komt door ‘mama’. “Iedere keer als ze haar zoons bezocht, moest ze gewoon de Zaanse Schans bezoeken. De Zaan zien. Voor haar – en ons – werd het dus geen Amsterdam. We houden van de Zaanstreek”, vertelt Cristiane. Zij vond werk als sous-chef bij een restaurant in Amsterdam. Marco had minder geluk in de Zaanstreek. Het Zaanse restaurant waar hij werkte ging failliet. Weg werk. Weg kans op contract. Waarna begin dit jaar corona de wereld lamlegde. Maar niet het Italiaanse stel.

Vastberaden

“Als je ergens in gelooft, houdt geen virus je tegen”, zeggen ze vastberaden. De ervaringen met de Nederlandse gasten die Marco had opgedaan bij zijn eerste Nederlandse werkgever, waren zo positief dat hij besloot in zijn vak door te gaan. Ondanks het feit dat hij nu slechts als delicatessenwinkel annex take away mag openen.

“Mensen kwamen terug voor mijn eten. Ik heb meegemaakt dat ze twee keer hetzelfde gerecht op één avond bestelden, zo lekker vonden ze het. Ook al kregen ze het tweede portie niet helemaal op”, zegt hij.

Dapper

Op dit moment een horecazaak starten is ronduit dapper. Temeer dat je als beginnend ondernemer geen cent krijgt uit een steunpakket van de overheid. Of je - zoals het Italiaanse duo nu – begint, of eerder afgelopen jaar; de horeca staat keihard in de kou. De worden die premier Rutte op 16 maart sprak ‘Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek’ bleken leeg voor deze doelgroep. Toegezegde bedragen als ‘bederfvergoeding’ werden gerelateerd aan omzetten in de slechtste horecamaanden van het jaar (januari en februari). Personeelslasten worden niet vergoed. Het weerhoudt Marco en Cristiane allemaal niet te gaan voor hun droom. Kansen zien en pakken. Volhouden. Geloven in jezelf en je talenten.

Gastvrijheid

Als je met ze over de horeca praat, gaat hun hart open. De liefde voor het vak zit diepgeworteld in hun ziel. Ze gaan voor ‘tutto bene ospitalità’: Gastvrijheid met een hoofdletter G.

“Wij genieten pas als onze gasten genieten. Helaas kan dat nu nog niet zoals we zouden willen. Want ons menu is afgestemd op take away. Met gerechten voor de lunch, de Italiaanse snack voor tussendoor en het avondeten. Als we helemaal open mogen, dan gaan we uitpakken zoals dat bij een trattoria hoort. Met meer vis, schaal- en schelpdieren. Nog meer keuze in gerechten waarin verse ingrediënten uit de Napolitaanse keuken een rol spelen. Welke? Het beste uit wat de zee en het land biedt.”

Trattoria

De naam l’Angolo - ‘Italiaans hoekje’ – lag voor de hand. De zaak is gevestigd op een hoek. Van ijsboetiek, waar Italiaans schepijs werd verkocht, naar authentiek Italiaanse trattoria. Daarmee wordt in Italië een restaurant betiteld waar je landelijke (vaak regionale) gerechten kunt eten.

Ontmoetingsplek

“Een trattoria is minder formeel dan een ristorante. Dat past ook goed in onze opzet: een ontmoetingsplek zijn voor de hele buurt. Waar je even binnenwipt voor een lekkere kop Italiaanse koffie met een stukje taart. Naast onze achttien zitplaatsen binnen, willen we een terras maken. Ja, precies zoals je dat in Italië vaak doet. Buiten eten. Dat kan prima bij ons voor de deur. Maar ja, dan moet het uiteraard wel beter weer zijn dan nu”, zegt Marco terwijl de regen tegen zijn ramen klettert.

Geen concessies

Een blik op de menukaart leert dat er geen concessies worden gedaan aan smaakbeleving. Alles is 100% authentiek Italiaans. Panini’s (broodjes) met buffelmozzarella, artisjok, huisgemaakte Napolitaanse gehakballen en tomatenragout. Natuurlijk lasagne (ook vegetarisch), penne met truffel met paddenstoelen, Italiaanse saucijzen met Napolitaanse broccoli tot ‘Calimari a la Romana’ oftwel gepaneerde en gefrituurde inktvis.

Tutto!

En wat ‘moeten’ we bij hun komen proeven? “Tutto!” (alles), zeggen Marco en Cristiane als uit één mond. En als we dat wat veel vinden? “Kies dan in ieder geval de lasagne met aubergine. Kijk, hij komt net uit de oven”, zegt Marco als zijn vrouw een ovenschaal in de vitrine zet. Klanten die binnenstappen kiezen spontaan voor wat het horecastel eerst adviseerde. “Doe van alles maar wat. Het ziet er zo lekker uit.”

Kijk voor openingstijden, hoe te bestellen en het menu op www.angoloitaliano.nl