Zaandammer André Linnenbank kandidaat Piratenpartij

Algemeen
De 58-jarige André Linnenbank uit Zaandam doet als lid van de Piratenpartij een gooi naar een zetel in de Tweede Kamer.
De 58-jarige André Linnenbank uit Zaandam doet als lid van de Piratenpartij een gooi naar een zetel in de Tweede Kamer. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - De naam van de partij heeft toch een beetje ‘Pietje Bel’-gehalte: Piratenpartij. Het staat in ieder geval lekker haaks op ronkende namen van gevestigde partijen als ‘Volkspartij voor Vrijheid en Democratie’ of ‘Partij voor de Vrijheid’. En wat dacht je van ‘Christen-Democratisch Appèl’? Tegelijk gooit Piraat-lijsttrekker Matthijs Pontier de knuppel in het hoederhok met stellingen als: “Onze persoonlijke vrijheid staat steeds meer onder druk. Daarnaast wordt op geniepige wijze steeds meer informatie over ons verzameld, opgeslagen in gigantische databases en gebruikt voor twijfelachtige doeleinden. Iedereen die afwijkt van de norm loopt het risico als crimineel behandeld te worden’.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart heeft hij hulp van de 58-jarige André Linnenbank uit Zaandam. Hij staat op plaats 11 van de kieslijst en deed in 2019 al mee voor de Piratenpartij bij de Europese Verkiezingen. Linnenbank is docent Natuurkunde en NLT op de middelbare school. Kernpunten die hem vooral aanspreken liggen dan ook op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.

‘Veel bestuurlijke en politieke besluiten hebben een ICT component. Er wordt data gebruikt of er moet juist data verzameld worden. Te vaak kunnen degenen die de besluiten nemen de consequenties niet overzien. Daarom moeten er op alle niveaus Piraten meebeslissen. Om te beginnen in de tweede kamer, omdat daar te vaak wetten worden aangenomen die qua ICT niet of slecht uitvoerbaar zijn.’

Oké, mooie uitgangspunten voor deelname aan het landelijke politieke speelveld. Tegelijk mag je van een partij die een land wil besturen verwachten dat er op z’n minst een in foutloos Nederlands geschreven persbericht de deur uit gaat.

We geven het toe, onze pen kan in de haast die het krantenvak eigen is ook ontsporen. Onze streekgenoot stuurde twee minuten nadat de partij zelf het persbericht naar de pers mailde een eigen, goed gecorrigeerde versie naar ons toe. Waarin slordigheden als het ontbreken van leestekens en het hoofdlettergebruik (Tweede Kamer schrijf je toch echt met hoofdletters) aangepast zijn. Want zegt nou zelf, je tenen gaan toch krom in de oorspronkelijke zin ‘Dat de Piratenpartij de besluitvorming weer meer bij de professionals op de werkvloer wil leggen is wat hem motiveerd om zich kandidaat te stellen.‘ 

Aan André Linnenbank zal het dus niet liggen. Maar misschien moet de partij ook wat investeren in een taalprofessional... Of programma met spellingcontrole... (taalpuristen: laatstgenoemd woord mag met tussen ‘s’, hoeft niet aldus het Genootschap Onze Taal. Het is allebei juist. Leve de uitzonderingen die onze taal zo mooi en tegelijk lastig maken.)

Record aantal partijen

Het ziet trouwens naar uit dat we straks in het stemhokje veel keuze hebben. In het register van de Kiesraad staat een record van 89 partijnamen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Dat wil overigens niet zeggen dat er op het stembiljet straks ook 89 partijen staan. Pas op de dag van kandidaatstelling - voor de komende verkiezingen is dat 1 februari - blijkt hoeveel partijen er meedoen. Op die dag moeten (geregistreerde) partijen hun kandidatenlijsten en overige documenten inleveren. Er zijn nu in totaal 26 nieuwe partijnamen geregistreerd.

D.K.