Femke van Vuure brengt Zaanstreek op de been met Stadswandeling 075

Algemeen
"Met de Stadswandeling 075 kan ik mijn steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat er straks nog horeca over is in Zaanstad.”
"Met de Stadswandeling 075 kan ik mijn steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat er straks nog horeca over is in Zaanstad.” (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK – “Het succes heb ik heel erg onderschat. De link naar de ticketverkoop heb ik bij de tweede editie voor komend weekend al weer uitgezet. Want binnen een uur zat ik al helemaal vol. Ik moet voorkomen dat het te druk wordt in verband met corona”, vertelt Femke van Vuure. De initiatiefneemster van de Stadswandeling 075 heeft het spreekwoordelijke gat in de markt gevonden met haar wandeltocht waarmee de horeca een financiële injectie krijgt.

Ontspannen wandelen met opbrengst voor lokale horeca

Het idee was tickets te verkopen ( à € 3,50) van woensdag 12.00 tot vrijdag 12.00 uur. Maar bij de eerste stadswandeling werd het maximum aantal lopers al binnen een uur bereikt. “Voor komend weekend had ik al voorzieningen bedacht om meer mensen mee te kunnen laten lopen. Maar er was zoveel animo dat ik de verkoop al weer heb moeten stoppen”, legt Femke uit.

Als hobby bedacht

Wandelen door je eigen stad aan de hand van een uitgestippelde route waarbij je bij deelnemende horecabedrijven een smaakvolle stop kunt maken; het concept is simpel. En tegelijk razend populair nu we door de lockdown graag een ommetje met de ‘benenwagen’ maken.

“Het concept is niet mijn eigen idee”, aldus de inwoonster uit Zaandam die dit als hobby heeft opgezet. “Twee meiden uit Amsterdam zijn er mee begonnen. Ik heb ze benaderd en gevraagd of ik de stadswandelingen in mijn eigen regio mocht organiseren. Dat mocht gelukkig.”

Het succes heb ik heel erg onderschat

Femke heeft haar handen vol aan het organiseren van de wandeling en alles wat daar bij komt kijken. Het sluit prachtig aan bij haar baan in de marketing. Ze steekt met de Stadswandeling 075 letterlijk de vinger in de markt met een totaal nieuw project voor de Zaanstreek.

“Ik ben afgestudeerd als redacteur. Eigenlijk ben ik blijven hangen bij het bedrijf waar ik stage liep want het bevalt me daar prima. Daarvoor werkte ik als hulpkracht in het Italiaans restaurant bij de Yada Yada Markt op het Hembrugterrein en bij ‘t Groene Pandje in Zaandam. Ik ben daardoor een fan van de horeca geworden. Ik mis zelf ook het uitgaan. En zie hoe goede zaken het door de lockdown heel zwaar hebben. Met de Stadswandeling 075 kan ik mijn steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat er straks nog horeca over is in Zaanstad.”

Chocoladebiertje en quiz

In de eerste editie werden de deelnemers onder meer over de Zaanse schans en oud-Zaandijk gevoerd. Met de mogelijkheid tot het drinken van een chocoladebiertje bij brouwerij HOOP, koffie of thee met cake bij De Cacaoboom of warme chocolademelk met een oliebol of wafel bij het Bakkerijmuseum. Tegelijk was er een pub quiz en een foto-opdracht.

Leuke kortingen

Femke: “Deelnemers krijgen een route- en menukaart. Op laatstgenoemde staan de deals van de horeca. De bedrijven geven echt leuke kortingen. De eerste keer was het lastiger om deelnemende horecazaken te vinden. Logisch. Want ze hebben momenteel geen voorraden en het is dan lastig in te schatten hoeveel mensen er daadwerkelijk bij ze gaan kopen. Voor de tweede editie heb ik al spontaan aanmeldingen gekregen, zoals van het nieuwe Italiaanse restaurant op de Zuiddijk.”

De wandelaars krijgen, na het kopen van de ticket, ook een begeleidende mail met daarin de opzet nader uitgelegd. Zoals de starttijd, opdrachten en tips om ten alle tijden coronaveilig mee te wandelen. Zelfs aan ‘hoge nood’-stops is gedacht.

Ontdek en proef

“De route bedenk ik zelf onder het motto ‘ontdek, proef en take it away’. Een ontdekkingsreis door Zaanstad waarbij je kunt genieten op een actieve manier. En natuurlijk de lokale middenstand steunt. Want voor mij is de wandeling pas compleet geslaagd als de ondernemers dat – net als de deelnemers - ook zijn”, besluit Femke.

De Stadswandeling 075 is te vinden op Instagram en Facebook: @destadswandeling075. Of mail: destadswandeling075@gmail.com