Monumentale stoelen weer als nieuw in Westzaanse ’t Reght Huys

Algemeen
De fraaie gestoffeerde stoelen in het sfeervolle interieur.
De fraaie gestoffeerde stoelen in het sfeervolle interieur. (Foto: Fred Eerenberg)

WESTZAAN - ’t Reght Huys is helemaal klaar voor het nieuwe (trouw)seizoen. Op de valreep van 2020 zijn de 35 antieke stoelen van de stijlvolle trouwzaal opnieuw gestoffeerd. Door onder andere een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds konden de Louis Seize-stijl stoelen, waaronder de oude burgemeesterstoel geheel in stijl worden gerestaureerd.

Het zal de toekomstige gasten aan zitcomfort in elk geval niet ontbreken in het rijksmonument dat officieel in 1783 in gebruik werd genomen als Rechtbank. Tot de vorming in 1974 van de gemeente Zaanstad heeft ‘t Reght Huys als raadhuis voor Westzaan dienst gedaan. Sinds 1990 draagt het pand de monumentenstatus. Het interieur, dat de grandeur ademt van Westzaan een aantal eeuwen geleden, draagt daar voor een groot deel aan bij.

Vandaag de dag dient ’t Reght Huys als trouw- en evenementenlocatie. Zo worden er regelmatig intieme concerten gegeven in huiskamerachtige setting. Hopelijk kan het evenementenprogramma gedurende 2021 weer worden opgestart, na een bijna volledig stilgevallen programma in 2020.

Agenda

Wellicht is het binnenkort weer mogelijk het stofferingsresultaat zelf te komen bekijken. Zie daarvoor www.reghthuyswestzaan.nl/evenement-agenda en zie wie er komen optreden dit jaar.

Ze kunnen weer eeuwen mee!