Boek 25 jaar Kapiteinskoor in de maak

Algemeen
Het Kapiteinskoor had ook bijzondere meezingende gasten zoals wethouder Songül Mutluer.
Het Kapiteinskoor had ook bijzondere meezingende gasten zoals wethouder Songül Mutluer. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK - Het is alweer 25 jaar geleden dat een groepje mannen aan de bar van de Kapiteinshut in Zaandam besloten het Kapiteinskoor op te richten. Hoe is dat zo gekomen? Zij wilden een gezellige middag organiseren door een shantykoor in te huren. De gevraagde vergoeding schrok hen echter af. Na de legendarische woorden “voor dat geld zingen we zelf wel De klok van Arnemuiden” was de oprichting op 10 januari 1996 een feit.

Al meer dan 700 keer opgetreden in huiskamers, feesttenten tot grote theaters

Al snel groeide het koor uit tot een grote groep mannen gehuld in kapiteinsuniform die onder begeleiding van een muzikant Nederlandstalige zeemansliederen ten gehore brachten. Juist de keus voor dit repertoire maakte het koor uniek. In hoogtij dagen telde het koor meer dan 100 zangers, momenteel telt het koor nog steeds 56 zangers.

Internationale successen

Het Kapiteinskoor heeft in de 25 jaar een grote bekendheid opgebouwd, zeker in de Zaanstreek maar ook ver daarbuiten. Met meer dan 700 optredens, variërend van huiskamers, verzorgingshuizen, feesttenten tot grote theaters kende het Kapiteinskoor grote successen zowel nationaal als internationaal. Internationale successen kende zij in Duitsland, Oostenrijk, Italië en België. Vlak voor de Corona periode werd er zelfs gekeken naar een aanvraag in Slovenië.

Jubileumvoorstelling

Ook heeft het koor de eer gehad om met vele bekende artiesten het podium te mogen delen. Het was de bedoeling om 23 januari op het podium van het Zaantheater nog eens met vele van hen te zingen om zo het 25-jarig jubileum te vieren, dit mocht echter door de huidige COVID situatie niet zo zijn. Zodra de situatie het toelaat zal het koor gaan kijken om toch een jubileumvoorstelling in te plannen.

Ron Couwenhoven maakt boek over kwart eeuw Kapiteinskoor

Om het 25-jarig bestaan niet helemaal geruisloos voorbij te laten gaan heeft het koor Erelid en schrijver Ron Couwenhoven bereid gevonden om een boek te schrijven over 25 jaar Kapiteinskoor. Dit boek zal in de loop van het jaar gepresenteerd worden. Ondanks de ongewisse tijd hoopt het koor dit op een feestelijke manier toch publiekelijk te doen. Het is afwachten wanneer dat op een verantwoorde manier kan en op een voor het Kapiteinskoor kenmerkende wijze.

700 optredens...