Plan om houten kikker te verplaatsen uit ‘verdomhoekje’ in Westzaan

Algemeen
De Kroosduiker zou toch prachtig staan op de rotonde?
De Kroosduiker zou toch prachtig staan op de rotonde? (Montagefoto: Dirk Karten)

WESTZAAN – “De Gebr. Beentjes kunnen na maart een half jaartje rust nemen. Om het nieuwe wegdek van de J.J. Allanstraat te sparen bij de realisatie van nieuwbouwplan De Molenaer, wordt er een stop ingelast”, vertelt Jerry Jahn, voorzitter van de Verkeerscommissie Westzaan.

Kroosduiker moet naar rotonde kruispunt N515

Vanaf mei vorig jaar ligt het lintdorp al ‘op de schop’. Er is weinig tot geen doorgaand (auto)verkeer mogelijk op weekdagen. Vanaf vrijdag 15.30 tot en met zondag is er wel autoverkeer mogelijk. Maar op maandag begint het bestratingswerk weer.

75 meter per week

“Op zich gaat het werk voortvarend. Ze bestraten zo’n 75 meter wegdek per week. Waarbij er altijd een doorgang voor wandelaars, (brom)fietsers mogelijk is via de stoep. De ploeg die dit aanlegt, loopt een stukje op voor van het wegdek. Zo blijft er altijd langzaam verkeer mogelijk”, licht Jerry toe.

Tijdelijke bestratingsstop J.J. Allanstraat Westzaan

De tijdelijke bouwstop moet er voor zorgen dat het bouwverkeer het nieuwe wegdek niet gelijk weer kapot maakt. Het transport van zwaar bouwmateriaal vindt daarom ook via de Overtoom plaats. Met uiteraard respect – lees slakkengangverkeer - voor bewoners van de huizen aan dit deel van Westzaan.

‘Puik werk’

“Aan de kant van het Weiver en Middel heeft de firma Germieco puik werk verricht”, stelt Jerry Jahn. “De herbestrating is daar nu klaar. In het voorjaar komen daar de bomen weer terug en meer groen.”

Er moeten nog wat stenen het wegdek in...

Het moet worden gezegd, zowel de firma Beentjes als Germieco verdienen en dikke pluim voor het prachtige straatwerk. Het nieuwe wegdek ligt er als een biljartlaken bij. Weg zijn de diepe kuilen en daardoor verhoogde putten waardoor je schokdempers los in je kofferbak lagen. Ook als fietser is het genieten.

Momenteel is de doorgang voor autoverkeer (vanaf de Grote Kerk gezien) gevorderd tot dorpshuis De Kwaker. Na De Kwaker ligt de straat open tot circa nummer 157 en is alleen langzaam verkeer mogelijk op weekdagen.

Stijlvolle lantaarnpalen

“Noem het maar een nat klusje”, zegt één van de mannen van Van Vuuren Infratechniek. “Door de naastgelegen sloot en de overvloedige regenval loopt het gat waarin we de lantaarnpaal plaatsen gelijk vol met water.” Samen met zijn makker zet hij de fraaie nostalgische lantaarnpaal kaarsrecht de grond in. “We zetten er in totaal zo’n 148 neer over de hele lengte van de straat”, zegt hij terwijl er een waterpas wordt gepakt om te controleren of het nieuwe straatmeubilair recht in de Westzaanse grond komt te staan.

Veel werk, maar ook dit resultaat oogst bewondering. De lelijke oude lantaarnpalen maken plaats voor glimmend zwarte versies met nostalgisch lamp en zwierige smeedijzeren krul ter versteviging. Passende verlichting die het fraaie Zaanse lintdorp waardig is.

Kroosduiker

Hij staat al jaren weggestopt aan het einde van de Middel, even verder dan het laatste huis met nummer 102 in Westzaan: Het Kikkerbeest Kroosduiker. Hij staat daar in het groen en bij de sloten in natuurgebied De Reef. Het kunstwerk stond oorspronkelijk bij houthandel Pont – Meijer (voorheen Rote), helemaal aan de andere kant van het dorp. Los van fietsers die op het bankje ernaast in de zomer even uitrusten, heeft het beest weinig aanspraak. Dat moet veranderen als het aan Jerry Jahn ligt.

Herplaatsing op rotonde

“We werken aan herplaatsing op het midden van de rotonde bij de Vaartdijk”, laat hij weten. Wanneer dat het geval is, is nog even afwachten. Maar de locatie is toch geweldig gekozen? Wie vanaf de (snel)weg richting Westzaan rijdt, ziet dan als eerste de uit de kluiten gewassen houten kikker. Een passend symbool voor de bijnaam van inwoners uit Westzaan: kroosduikers.

Als een biljartlaken, compliment voor de firma Germieco.
De bestrating is nu iets verder dan De Kwaker aan de gang. Dit is de keerlus voor zwaar verkeer.
Al deze stenen moeten er nog in...
Omkeren maar!
Even verder dan dorpshuis De Kwaker loopt het (auto)verkeer nu vast.
Ook de Middel is weer prachtig bestraat.
Langzaam verkeer kan er altijd veilig door.