‘We geloven in ‘de volledigste versie van jezelf worden’

Algemeen
Local Heroes trainers Lieke Molenaar en Tom van den Oever.
Local Heroes trainers Lieke Molenaar en Tom van den Oever. (Foto: Lisanne de Graaff)

REGIO - Zaanstad, Oostzaan en Wormerland zijn één van de elf samenwerkende gemeenten in Nederland die experimenteren met Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Zij doen dat met het programma Local Heroes waarin jongeren een plek wordt geboden iets te doen voor de maatschappij en waar ze tegelijkertijd leren en verkennen. Een uniek programma dat sterk aan populariteit wint.

Ontdekken en groeien bij Local Heroes door vooral jezelf te zijn

De onzekerheid van studies, het niet kunnen reizen, exchanges die niet doorgaan, niet goed weten wat te doen, veel jongeren zijn op zoek naar alternatieven voor een tussenjaar of een passende tijdsbesteding. En die is er voor hen. Dichtbij huis biedt Local Heroes een afwisselend programma waarin ze uitgedaagd worden hun talenten en kwaliteiten volop te ontdekken. 

Persoonlijke groei 

Lieke Molenaar, één van de trainers van Local Heroes, benadrukt dat persoonlijke groei voor iedereen anders is. “Sommigen volgen een opleiding waarin ze persoonlijk groeien, gaan reizen. Anderen lezen een boek of doen iets anders waardoor ze hun grenzen verleggen en meer zelfinzicht krijgen. Bij Local Heroes kun je vooral jezelf zijn, niets moet of wordt verplicht, het gaat er vooral om wat goed werkt voor jou. We geloven in ‘de volledigste versie van jezelf worden’. Alle delen en kanten van onszelf bevatten namelijk waardevolle informatie. Juist door niet te hoeven vechten tegen kanten van onszelf die we in eerste instantie minder leuk vinden maar ermee te gaan samenwerken, kunnen we makkelijker stappen zetten.” 

Zeker deze coronatijd is uitdagend, vooral ook voor jongeren. “Een tijd waarin je jezelf misschien wel tegen komt en moeite hebt gemotiveerd te blijven. Het Local Heroes programma zit vol met tools en aandacht over hoe jij kunt groeien in de richting die jij op wilt. Focus kan houden op jouw doelen, in een lekkere flow kan blijven, omgaan met emoties, tegenslagen en onzekerheden en nog veel meer.” 

Leren door doen en ervaren

Naast de trainingen persoonlijke groei, richt Local Heroes zich ook op iets doen voor een ander en het maken en ervaren van maatschappelijke impact. In een aantal workshops wordt ingegaan op ontdekken van kwaliteiten, op samenwerken en op het organiseren en uitvoeren van activiteiten voor specifieke doelgroepen in de maatschappij. Zo is er bijvoorbeeld geholpen bij de Kerstpakkettenactie van de Zonnebloem voor ouderen, bij een online spelletjes avond voor jonge mantelzorgers en bij de verrassingstassenactie van Stichting Present.

“Door het uitvoeren van deze projecten leren ze van elkaar leren, ervaren ze de kracht van samenwerken en ontdekken ze waar ze goed in zijn. Dit biedt een prachtige kans om ervaring op te doen en een duidelijker beeld te krijgen voor een toekomstperspectief”, aldus Lieke Molenaar.

Voor alle Zaanse jongeren

Het Local Heroes programma is voor jongeren tussen de veertien en zevenentwintig jaar die tien weken lang in zichzelf willen investeren. Het gaat om twee online trainingen van twee uur per week. Die starten vanaf 25 januari in de avonduren. Ook is het mogelijk het programma op locatie te volgen en dat start op het moment dat de maatregelen dit weer toestaan. 

Voor meer informatie en aanmelden: www.localheroes.tlokaal.com