Nieuwe Zaanse eco-uitvaartkist: 100% puur natuur

Algemeen
Een eerlijk product gemaakt voor een eerlijke prijs: (v.l.n.r.) Martin van der Blom, Dennis Bakker, Mark Kruger en Cees Dekker staan letterlijk achter hun product, de nieuwe 100% Zaanse eco-uitvaartkist.
Een eerlijk product gemaakt voor een eerlijke prijs: (v.l.n.r.) Martin van der Blom, Dennis Bakker, Mark Kruger en Cees Dekker staan letterlijk achter hun product, de nieuwe 100% Zaanse eco-uitvaartkist. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – Tol Hansse bezong wat een ieder van ons staat te wachten in treffende woorden: ‘Dan komt de laatste makelaar, die maakt je laatste woning klaar, een huisje van zes planken…’ Jaarlijks betrekken zo’n 150.000 mensen in Nederland dit ‘laatste huisje’. Voor het overgrote deel gemaakt van spaanplaat. Wat bij het onlosmakelijke rituele verbranden tevens een forse belasting van ons milieu betekent. Dat is niet het geval bij de eco-uitvaartkist. Een gloednieuw puur Zaans en 100% natuur- en mensvriendelijk product. Bedacht én gemaakt door de samenwerking tussen uitvaartverzorgers Dennis Bakker en Martin van der Blom en Cees Dekker, commercieel directeur van Kistenfabriek De Boer uit Zaandam.

Unieke samenwerking Bakker & van der Blom Uitvaartzorg en Kistenfabriek De Boer

Het maken van een doodskist is geen dagelijks werk in de Zaandamse kistenfabriek die al in 1916 werd opgezet door Willem de Boer. De reguliere productie bestaat uit industriële verpakkingen. Zoals voor oer-Zaanse bedrijven als Royal Duyvis Wiener als (inter)nationale ondernemingen als Amkco Europe en CPM Europe. Toch liep Cees Dekker al enige tijd rond met het idee om van eerlijk FSC-gecertificeerd hout een ‘laatste huisje’ te maken.

“Doordat ik in contact kwam met Martin is het balletje gaan rollen. Het is een mooie samenwerking tussen twee Zaanse bedrijven geworden. Omdat we beide onafhankelijk zijn, konden we snel en goed ons idee uitwerken. Noem het maar ‘de ene hand wast de andere”, zegt hij tevreden. Het trio ging eerst om tafel om de praktische dingen waar de uitvaartverzorgers in de praktijk tegenaan lopen in hun ontwerp te verbeteren.

Houtwol

“We worden als mens niet alleen langer, maar ook breder. Is dat het geval, dan is er te weinig ruimte in een standaard kist. Omdat er niet altijd genoeg ruimte is om de armen netjes neer te leggen, ontstaat er weleens een onnatuurlijke houding. Daarom is ons ontwerp iets breder en heeft bovendien geen binnenbekleding. Omdat het gaat om een milieuvriendelijk product maken we gebruik van houtwol als ‘bekleding’. Dat heeft ook als voordeel dat je met het materiaal het lichaam op een manier kunt ondersteunen waardoor er een heel natuurlijke houding ontstaat”, vertelt Dennis Bakker.

Duurzaam leven

De eco-kist sluit naadloos aan op de trend naar duurzaam leven. We letten bij ons voedsel steeds meer of het biologisch verantwoord is, rijden met een stekkerauto. Maar duurzaam de aardbol verlaten is een ander verhaal.

Cees Dekker: “Spaanplaat: een houtvezel restproduct dat grotendeels uit lijm bestaat. Dat zorgt, ondanks dat crematoria voorzien zijn van goede filterinstallaties toch voor een belasting van het milieu bij verbranden. Wij hebben een eerlijk vurenhouten product ontwikkeld waar geen druppel lijm aan te pas komt. Gemaakt van FSC-gecertificeerd hout uit productiebossen. Er zitten zelfs geen pluggen (die je normaal vastlijmt) in, maar spijkers.”

Lichter dan standaard kist

Cees Dekker, en zijn mededirecteur Lex Clardij, hadden al eens het verzoek gehad een echt houten ‘laatste huis’ te maken. Op verzoek vervaardigd uit steigerhout. “Het werd een heel zwaar product. Dat is niet het geval bij onze eco-kist. Hij is zelfs lichter dan de standaard versie.”

Het moet worden gezegd, timmerman Mark Kruger die het prototype 2.0 (type 1.0 is al gebruikt en werd vol lof ontvangen) heeft een verfijnd product gemaakt. Stijlvol passend bij een waardig afscheid. Mooi afgewerkte vuren delen met een klein schuin randje en afgeronde handgrepen. Geen goedkoop fineer maar eerlijk hout en degelijk handwerk.

Naar eigen smaak aanpassen

“Het onbehandelde vurenhout is ook prima geschikt om een laatste groet op te tekenen of te schilderen. Dat wordt vandaag de dag steeds meer gedaan en kan een positieve bijdrage leveren aan rouwverwerking”, zegt Dennis Bakker.

Goedkoper

Nog een voordeel: de eco-uitvaartkist moet minder gaan kosten dan de traditionele houten kist. “Hoeveel hangt af van de vraag. Het mooiste is als we een productielijnkunnen opzetten. Nu bouwen we ze per stuk”, stelt Cees Dekker. “Met voordelen als minder belastend voor het milieu én portemonnee denken we dat er genoeg vraag is naar onze eco-kist”, besluiten de uitvaartverzorgers.

Wie meer informatie wenst, kan contact opnemen met Bakker & van der Blom Uitvaartzorg, 075 -6125933. Mailen kan naar: info@bakkerenvanderblom.nl Cees Dekker staat altijd open voor wie een creatief idee heeft met hout. Mailen kan naar: cees@kistenfabriekdeboer.nl

Natuurlijke vulling met houtwol.
Stevige hengsels en nostalgische sluitingen.