Deze week toch start vaccinatie huisartsen zelf en hun zorgpersoneel

Algemeen
'An Apple a Day keeps the Doctor away' (een appel per dag houdt de dokter weg) is een algemeen Engels spreekwoord. In deze tijd moet de dokter zelf wel eerst het corona-vaccin krijgen voordat hij anderen kan inenten...
'An Apple a Day keeps the Doctor away' (een appel per dag houdt de dokter weg) is een algemeen Engels spreekwoord. In deze tijd moet de dokter zelf wel eerst het corona-vaccin krijgen voordat hij anderen kan inenten... (Stockfoto)

REGIO – Het demissionaire kabinet heeft blijkbaar toch het gezonde verstand teruggevonden want deze en volgende week zullen de huisartsen toch worden gevaccineerd laat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) weten. Eerder liet minister De Jonge (VWS) de huisartsen en hun zorgpersoneel in de kou staan. Hij kwam zijn toezegging niet na dat de werkers in de eerstelijns hulp meegenomen zouden worden in de eerste shift inentingen. En dat terwijl ze zelf wel kwetsbare groepen moesten gaan inenten.

Het betreft een nadere invulling van de eerder gemaakte afspraak dat huisartsen zouden worden gevaccineerd op het moment dat zij zelf starten met vaccineren. Dit was voorzien op 25 januari bij een deel van de huisartsen. Die zouden starten met de kleinschalige woonvormen voor ouderen en voor mensen met een beperking aldus de LHV.

Moderna-vaccin

Omwille van de snelle opkomst van de Britse variant van het coronavirus is in overleg gekozen om alle huisartsen in de komende twee weken te vaccineren met het Moderna-vaccin. Overige zorgverlenende medewerkers in de huisartsenzorg zullen zoals afgesproken worden gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin, naar verwachting in de tweede week van februari.

De huisartsen hebben een belangrijke rol in bestrijding van de COVID-pandemie, zowel bij de zorgverlening aan patiënten als in de uitvoering van de vaccinatiestrategie van het kabinet. Ongeveer 15.000 huisartsen en spoedzorgmedewerkers krijgen het vaccin toegediend. Volgens de richtlijn volgt na 28 dagen een tweede vaccinatie.

Door geen voorraad aan te houden bij de eerste leveringen van Moderna lukt het om een grotere huisartsen ingepast te krijgen, zonder dat dit ten koste gaat van reeds toegewezen vaccins. 

Vervolg

De overige 23.000 zorgverlenende medewerkers in de huisartsenpraktijk krijgen het vaccin van AstraZeneca vanaf het moment dat huisartsen hun doelgroepen daar zelf mee gaan vaccineren. Uitgegaan van beschikbaarheid wordt dit eerste helft van februari verwacht.

Rol huisartsen bij vaccineren

De huisartsen hebben een belangrijke taak, zowel bij de vaccinaties als bij het verlenen van COVID-spoedzorg. Samen met de GGD zorgen zij voor het vaccineren van de Nederlandse bevolking. Dit gaat over de volgende groepen:

- Bewoners van kleinschalige woonvormen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, voor zover deze niet door een instellingsarts worden gevaccineerd;

- Thuiswonenden 60-plussers volgens nog te maken verdeling met het RIVM en de GGD-en

- 18-60 jarigen met een medische indicatie;

- Een deel van de overige 18-60 jarigen zonder medische indicatie (precieze verdeling wordt nog met het RIVM en de GGD’en gemaakt).