Online kletsmaatjes gezocht

Algemeen
Wie helpt nieuwkomers met de Nederlandse taal?
Wie helpt nieuwkomers met de Nederlandse taal? (Foto: aangeleverd)

WORMERVEER - Taalcafé de Sluis, te vinden in buurthuis De Lorzie op het Marktplein, zoekt online ‘kletsmaatjes’. Het Taalcafé is een locatie waar nieuwkomers met vrijwilligers Nederlands oefenen. In verschillende groepjes op ieder zijn eigen niveau. Zo worden er gesprekjes geoefend zoals boodschappen doen, naar de dokter gaan, een praatje maken met de buren. Ook samen brieven of artikelen lezen over geldzaken en financiën, gezondheid, sport en ziekte wordt gedaan. 

Als taal- en kletsmaatje geef je geen les. Je praat gezellig met nieuwkomers. Sociale interactie met af en toe uitleg over wat woorden betekenen, of je doet voor hoe je iets zegt. Of je herhaalt een paar keer wat je zegt. Eigenlijk zoals kinderen ook taal leren, veel door herhaling en logica. Het liefst willen nieuwkomers (leren) praten. De Sluis is laagdrempelig, je hoeft niets te presteren en we leren van elkaar.

Sinds de start van de coronacrisis is het Taalcafé verder gegaan als online taalcafé. Veel anderstaligen komen nu nog maar weinig met Nederlands in aanraking. Nu is de organisatie op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om een of meerdere keren per week een klein groepje (maximaal drie personen) online te begeleiden. Het gaat vooral om kletsen. Maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld samen een boek te bekijken of de krant te lezen.
Bij aanmelding wordt er een (online) afspraak gemaakt om eerst alles uit te leggen.

Het online taalcafé is vier dagdelen per week geopend: dinsdag en donderdag van 19.00 tot 20.30 uur, woensdag en vrijdag van 14.00 tot 15.30 uur.

Voor meer informatie en / of aanmelding als vrijwilliger: Tine Smits, 06 14776182 of via email: info@taalcafedesluis.nl.