Werk en mantelzorg: hoe dan?

Algemeen
Patrick van Hees is host. "De meet-up mantelzorg is een goed en praktisch initiatief waar ik graag aan meewerk, als host maar ook uit eigen ervaring”
Patrick van Hees is host. "De meet-up mantelzorg is een goed en praktisch initiatief waar ik graag aan meewerk, als host maar ook uit eigen ervaring” (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Geïnspireerd door de landelijk bijeenkomsten Moeder aan de Lijn heeft Eve van Dijk van Kappa Helpt! het initiatief genomen ook in Zaanstad online meet-ups voor mantelzorgers te organiseren. Een bekende host gaat dan in gesprek over wat het betekent om voor iemand te zorgen. Aan de hand van filmfragmenten uit de documentaire Moeder aan de Lijn worden ervaringen gedeeld. 

Samen met experts in mantelzorgondersteuning in de Zaanstreek houdt Eve van Dijk op 18 februari de eerste Zaanse online meet-up met het thema werk en mantelzorg. Patrick van Hees vervuld de rol van host.

Werk en mantelzorg

“Het combineren van werk en mantelzorg is een actueel en complex onderwerp. Een op de vijf werknemers combineert betaald werk met mantelzorg. Dit is soms best een uitdaging omdat je op verschillende momenten van de dag bezig bent met zorg. Dit zijn niet altijd actieve zorgtaken, het denken aan de persoon die zorg nodig heeft, vraagt ook veel tijd. Je staat eigenlijk altijd ‘aan’ en het combineren van je werk en gezin, het regelen, zorgen en denken aan, kan mantelzorg best ingewikkeld en intensief maken. Uiteraard hangt dit af van de zorgsituatie en ook van jouw situatie op het werk en thuis. Iedereen beleeft het op een eigen wijze. Vaak krijg je als tip “denk ook goed aan jezelf”. Dit is goed bedoeld maar waarschijnlijk vraag je jezelf ook wel eens af ‘hoe dan?”, aldus Eve van Dijk. 

Ervaringen uitwisselen

Elien, één van de personages in de documentaire Moeder aan de Lijn, moet keuzes maken en stopt met werken. Steeds meer werkenden worden hiermee geconfronteerd. Hoe ga je hiermee om? Wat betekent het voor jouw leven? Wie kunnen jou daarbij helpen en wie kun jij inspireren met jouw ervaringen? Misschien is de situatie nu nog niet relevant voor je, maar voorzie je dat dit op termijn wel gaat gebeuren. Handig om dan te weten waar je voor komt te staan, bij wie je met vragen terecht kan en hoe je de situatie in balans houdt. 

Programma meet-up

Tijdens de meet-up vertelt Patrick van Hees zijn eigen mantelzorgverhaal en gaat hij in gesprek met iemand die werk en mantelzorg combineert. Deelnemers worden vervolgens verdeeld over kleine groepen waar verder gepraat wordt onder leiding van een gespreksleider. In deze gesprekken worden ervaringen gedeeld en kunnen volop vragen worden gesteld. De gesprekleiders zijn ervaren ervaringsdeskundigen en professionals op het gebied van mantelzorg. 

Deelnemen

De meet-up is speciaal voor mantelzorgers en wordt online gehouden van 19.30 uur tot 21.00 uur. Aanmelden is verplicht en kan via info@kappahelpt.nl

De meet-up wordt mede georganiseerd door Dianne van der Breggen (kennisspecialist Gemeente Zaanstad), Sophia van der Muts (aandachtfunctionaris mantelzorg Sociaal Wijkteam), Colette Hesse (regiomanager Saar aan Huis), Micky Epema (oprichter stichting MOE) en Marjoleine van den Broek (mantelzorgmakelaar en initiatiefnemer respijthotel).