Meer betaalbare woningen in plannen van gemeente Zaanstad

Algemeen
Project Zaanse Helden aan de Houtveldweg is aardig op weg  naar de eindfase in de bouw.
Project Zaanse Helden aan de Houtveldweg is aardig op weg naar de eindfase in de bouw. (Archieffoto)

ZAANSTAD - De gemeente Zaanstad zet nog steeds volop in op woningbouw. De gemeente wil nieuwbouw versnellen en stuurt actief op de betaalbaarheid van de woningen. Met succes: van de 13.730 woningen die komende jaren op de planning staan, bestaat een groot deel uit sociale huurwoningen (4.032), middenhuur (1347) en betaalbare koop (363). Dat blijkt uit de meest recente voortgangsrapportage.

Wethouder Songül Mutluer: “We hebben stevige maatregelen genomen om het tekort aan betaalbare woningen aan te pakken. Ondanks de uitdagingen waar we in heel Nederland voor staan, zoals de coronacrisis, de stikstofproblematiek en de verhuurdersheffing, is het ons gelukt om het aantal woningen in de plannen te laten groeien én zien we een stijging in het aandeel betaalbare woningen. We verwachten in 2021 en 2022 te starten met bouwprojecten voor zo’n 5.000 woningen. Een flinke stap in het oplossen van de woningnood.”

Verdubbeling van projecten 

Volgens de laatste update is er ten opzichte van vorig jaar, een verdubbeling van het aantal woningen waarvoor een bestemmingsplan is vastgesteld: van 2.017 naar 4.196 woningen. Het gaat hierbij om projecten met een flink aantal woningen zoals de Houthavenkade, Bannehoven, Oostzijderpark en Zaanse Helden. 

Tegelijkertijd is het startmoment van de bouw voor een aantal projecten doorgeschoven van 2020 naar 2021 en van 2021 naar 2022. Dit komt onder andere doordat overleg met belanghebbenden en de procedures die daaruit volgen, meer tijd kost dan vooraf gepland.

Versnellen met samenwerken

Zaanstad werkt aan het versnellen van bouwprocessen, bijvoorbeeld door heldere beleidskaders voor ontwikkelaars en investeerders. Ook wordt via een audit onderzocht hoe Zaanstad de vergunningprocedure kan versnellen en dingt Zaanstad mee in het nieuwe Noord-Hollandse project “Challenge: Vergunningen in 1 dag”.