Stuur gedicht in en maak kans op prijzen in Zaanse Poëzieparade

Algemeen
Stadsdichter Ellis van Atten roept Zaankanters op mee te doen met de gedichtenwedstrijd in kader van de Poëzieweek.
Stadsdichter Ellis van Atten roept Zaankanters op mee te doen met de gedichtenwedstrijd in kader van de Poëzieweek. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK – “Poëzie leeft nog volop onder de nieuwe generatie. Kijk maar eens op sociale media als Instagram. Vandaag de dag een prachtige manier om je werk te laten lezen en door te breken als dichter. Hoe je een gedicht presenteert is ook belangrijk om over te komen. Kijk maar naar de manier waarop Amanda Gorman haar gedicht bracht bij de inauguratie van president Jo Biden. Met haar ‘Spoken Word’ voordracht, bereikte ze de harten van velen”, vertelt Ellis van Atten.

Goede poëzie brengt iets teweeg

Van 28 januari tot en met 3 februari is de Landelijke Poëzieweek. Een week vol activiteiten en publicaties rondom poëzie. In Zaanstad werkt de stadsdichter samen met stichting ZPINK – beweging voor woordkunst - om Zaankanters kennis te laten maken met de schoonheid en kracht van het woord.

Nieuwe stadsdichter

Het is de laatste keer dat Ellis als stadsdichter aanjager is van de Zaanse poëzie cultuur. Haar tweede termijn van twee jaar zit er bijna op. “Helaas kunnen we door corona geen podia houden waar Zaanse dichters hun voordrachten kunnen geven. Maar gelukkig hebben we een goede partner gevonden om toch dichters een podium in beeld te kunnen geven. Dit jaar gaan Zaanse dichters niet op pad, maar laten ze gedichten horen en zien via RTV Zaanstreek. Ze worden op verschillende plekken in de Zaanstreek gefilmd”, vertelt Ellis.

Poëziekaartenactie

Maar er speelt zich meer af in de Zaanse Poëzieparade. Via de Landelijke Poëzieweek zijn er kaarten met gedichten over het thema SAMEN gedrukt. ZPINK heeft een flink aantal besteld en gaat die verzenden naar mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Gedichtenwedstrijd

Daarnaast wordt er op verschillende manieren aandacht aan poëzie en gedichten geschonken. In Zaanstad organiseert ZPINK-beweging voor woordkunst, een gedichtenwedstrijd voor iedereen. Dit wordt gedaan onder het motto ‘Schrijf SAMEN In Zaanstad’. Jonge en oudere Zaankanters met een grote of kleine woordenschat kunnen allemaal meedoen.

“Het mag een lang gedicht zijn, een hele korte. Of iets daar tussenin. Je kunt alleen schrijven of met meer mensen. De enige voorwaarde is dat het gaat over SAMEN! Dat is het thema van de Poëzieweek”, licht Ellis toe.

Je gedicht, voorzien van naam, telefoonnummer en leeftijd, kun je mailen (als Word- of fotobestand) naar: woordkunst@zpink.nl Dat kan tot maandag 1 februari 23.59 uur. Op donderdag 4 februari worden de drie prijswinnaars bekend gemaakt via social media. Zie: www.zpink.nl en facebook.com/ZPINK-woordkunst

Publicatie winnende gedichten

De winnende gedichten worden dan gedeeld via social media. De winnaars van de drie categorieën (waaronder jeugd tot zestien jaar) zullen hun gedicht ook officieel gedrukt terugzien in het Zaans Stadsblad. En op de sociale mediakanalen van deze krant.

Stroomversnelling

“En natuurlijk zijn er vrolijke, leesbare prijzen. Te denken valt aan een moderne poëziebundel en een boek met teksten van de beste kinderdichters”, vult Ellis aan. Schrijven zit diep in de ziel van de stadsdichter van Zaanstad en doet ze haar hele leven al. Pas bij het toetreden tot de Zaanse Dichterskring in 2013 ging publiceren in een stroomversnelling. Vier jaar geleden werd Ellis, in eerste instantie samen met Jeroen van Leeuwen, verkozen tot stadsdichter van Zaanstad.

Veel inspiratie opgedaan

“Ik heb daardoor veel inspiratie opgedaan. Veel podiumervaring opgebouwd. En er veel contacten aan overgehouden in zowel de culturele sector als de mediawereld. Het leuke van stadsdichter vind ik ook de contacten die ik heb opgedaan in de Zaanse ambtenarij en politiek. Ik ben daar niet in thuis, maar werd zo wel gevraagd een gedicht te maken in het programmaboekje van de Sinterklaasintocht. Je wordt ondersteund door gemeente Zaanstad, maar moet jezelf ook zichtbaar maken. Ik ben benieuwd wie mij gaat opvolgen. Ik begrijp dat de omschrijving wie er nu wordt gezocht al gemaakt is.”

Glimlach of traan

Poëzie geeft Ellis ook vrijheid. “Je hoeft niet een heel boek te schrijven om iets te zeggen. Het kan ook kort en bondig. Hoeft niet eens te rijmen. Er zijn zoveel genres. Goede poëzie brengt iets teweeg. Zelf vind ik heel mooi als poëzie het straatbeeld mooier maakt. Kijk maar eens naar de dichtregels op het muurtje tegenover het pand op de Gedempte Gracht waar ooit De Zienagoog was (nu de KPN winkel). Poëzie kan ook grappig zijn. De tekst kan een glimlach of een traan oproepen. Of gebruikt zijn in modernere varianten als een rap-tekst.”

Tips voor schrijven gedicht

Haar tip: lees eens een gedicht. Of schrijf er één! Om te weten hoe je dat kan doen, geeft de Zaanse stadsdichter tips bij het schrijven van een gedicht:

  • Kies een onderwerp dat jij interessant vindt.
  • Stel jezelf vragen en schrijf op: alles wat je er van weet, wat je voelt, wat je ziet of hoort, wat je er bij denkt. Daar kun je een woordweb bij gebruiken.
  • Kijk naar wat je hebt opgeschreven en omcirkel de leukste of belangrijkste woorden.
  • Schrijf wat zinnen op met de leukste woorden.
  • Denk dan pas na over de vorm. Wil je het kort? Lang? Moet het rijmen, of juist niet? Lange of korte zinnen, of losse woorden?
  • En dan lekker puzzelen tot je tevreden bent.
Ook jongeren worden gevraagd mee te doen aan de gedichtenwedstrijd.