Veel opgepakte relschoppers zijn tieners die nog thuis wonen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: politie.nl)

REGIO -  Veel relschoppers die de afgelopen avonden zijn opgepakt, zijn tieners en wonen nog thuis. Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie roepen ouders op om in contact te blijven met hun kinderen en hun kinderen thuis te houden. De avondklok is er niet voor niets. Intussen wordt gekeken of en hoe de schade kan worden verhaald op de relschoppers. De schade aan winkels, auto’s, en publiek bezit is in sommige plaatsen enorm: “Laat het een waarschuwing zijn voor iedereen met plannen.”

De achtergrond van relschoppers in verschillende plaatsen wisselt, maar het valt op dat ze vaak niet ver van huis gaan. Zo kwam het merendeel van de aangehouden verdachten uit de stad of directe omgeving. Op videobeelden is soms duidelijk te zien dat het om jonge knullen gaat, die op straat zijn, 14 of 15 jaar oud. “Het is een taak van ouders om hun kinderen te begrenzen”, zegt Anja Schouten, politiechef van de regio Noord-Holland en landelijk portefeuillehouder Jeugd van de Nationale Politie.

Het OM zet in op strenge straffen voor iedereen iedere relschopper die zich schuldig heeft gemaakt aan geweldplegingen en plunderingen.