Verhalenvertelster Eveline Masetti doet mee aan Veertig dagen, veertig verhalen

Algemeen
De Zaandamse verhalenvertelster Eveline Masetti doet mee aan het online feelgood project Veertig dagen, veertig verhalen.
De Zaandamse verhalenvertelster Eveline Masetti doet mee aan het online feelgood project Veertig dagen, veertig verhalen. (Screenshot)

ZAANDAM – “Ik ben net bezig met het schrijven van mijn nieuwe verhaal”, vertelt Eveline Masetti als we informeren naar het project waar ze aan meedoet. De Zaandamse verhalenvertelster kan voorlopig aan de bak. Ze is één van de zeven vertellers in het feelgoodproject Veertig dagen, veertig verhalen.

Vanaf gisteren, Aswoensdag, tot Paaszondag 4 april is er op www.40verhalen.nl elke dag is er een nieuw, inspirerend verhaal te volgen op weg naar Pasen.

Stemmen in de nacht

“Ik ben een maand geleden gevraagd mee te doen door de initiatiefnemer Kees Posthumus. Mijn eerste verhaal is al af en staat gepland voor komende zaterdag: Stemmen in de nacht. Elke week heeft een eigen thema dat past binnen een overkoepelend thema: pelgrimage”, licht Eveline toe. 

Live spelen voor publiek zit er voorlopig nog niet in. Daarom presenteren de zeven vertellers online hun verhalen tijdens de veertigdagentijd. Dit is vanouds de vastenperiode die na carnaval begint. Van maandag tot en met zaterdag is er een gefilmde vertelling. Op zondag is er een kookfilmpje.

Elke week heeft een eigen thematiek. De ene keer gaan de verhalen over vertrekken, ontdekken of schuilen, de andere keer over vallen en opstaan, strijden, uitzien of thuiskomen. De gekozen aanpak is breed, met korte verhalen uit allerlei culturele en religieuze tradities.

Inspireren

“Het is echt niet iedere keer een bijbels verhaal. Ook andere onderwerpen komen aan bod. Het doel is veertig dagen lang elke dag een inspirerend verhaal”, zegt Eveline.

De Zaandamse volgde de de driejarige opleiding bij de Vertelacademie in Utrecht en behoort tot een select gezelschap dat het gesproken verhaal levend houdt. Naast verhalenvertelster is ze getraind als NOBCO-erkend coach en staat ze als geestelijke mensen bij op moeilijke momenten als perioden van rouw.

Geen toneelspelen

Zelf zegt ze over het beroep verhalenverteller: ,,Je moet goed kunnen luisteren. Je in kunnen leven in de personages. Los van de techniek van het vertellen. Zoals stemgebruik, timing, gebruik van de ruimte. Stiltes durven te laten vallen. Soms moet je twee personen uitbeelden. Dan moet je de dialogen goed apart kunnen neerzetten. Want je bent die personage als verteller. Het is geen toneelspelen. Dat is een heel andere techniek.”

40-dagen vertellers

De vertellers zijn: Gottfrid van Eck, Pauline Seebregts, Stephan de Jong, Peterine Kooijmans, Talitha Nawijn, Eveline Masetti en Kees Posthumus. Allemaal treden ze regelmatig op in kerken, theaters en op andere podia.

Luisteren (en kijken) kan op www.40verhalen.nl