Finn de Kloe (8) regelde buurtmoestuin aan Prins Hendrikkade

Algemeen
Opzichter Finn de Kloe (8) wacht op de vrachtwagen met schelpen en verse aarde om de moestuinbakken te vullen.
Opzichter Finn de Kloe (8) wacht op de vrachtwagen met schelpen en verse aarde om de moestuinbakken te vullen. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – “Wat er gaat gebeuren? Dat moet je aan onze uitvoerder Finn vragen. Hij is onze baas”, zeggen Jan Dam en Rob Boekelaar resoluut. De mannen van ZaanStart verwijzen naar de achtjarige Finn de Kloe. Want ere wie ere toekomst: het is Finn zijn idee om aan het eind van de groenstrook aan de Prins Hendrikade de struiken te vervangen voor fraaie moestuinbakken. Hij bedacht het groene initiatief samen met vriend en buurman Nico.

‘Ik had binnen twee dagen antwoord van burgemeester Hamming’

“Samen met mijn vriend bedachten we al afgelopen zomer dat het misschien leuk zou zijn de lelijk geworden struiken weg te halen en daar een moestuintje aan te leggen”, vertelt Finn. Hun droom werd een doel dat concreet handen en voeten kreeg nadat Finn een brief naar de burgemeester stuurde. “Binnen twee dagen had ik al antwoord”, glundert hij.

ZaanStart

Burgemeester Hamming was gelijk enthousiast over het idee van Finn en schakelde vervolgens de mannen van ZaanStart in voor de aanleg. Dit is een participatieplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die een opstap nodig hebben.

“Normaal hebben we een bus vol mensen, maar dat mag nu niet. Dus hadden we tijd om Finn te helpen”, zeggen Jan en Rob. Zo werd er vanmorgen vroeg al begonnen en onder toeziend oog van hun voorman Finn eerst de oude grond afgegraven. Vervolgens werden de grote kunststof bakken op anti-worteldoek geplaatst en gevuld met kleikorrels voor een goede afwatering.

Schelpenpad

“We wachten nu op de vrachtwagen met schelpen. Want dat komt op de grond rond de bakken. Later wordt er ook nog een hekje omheen geplaatst”, zegt Finn. En er komt een bordje met de naam van de jeugdige initiatiefnemer bij. Die kan nog wel wat extra hulp gebruiken van buurtgenoten. “Want we moeten natuurlijk ook nog zaadjes gaan kopen. Daar is wel geld voor nodig. Wie zo meehelpt, mag natuurlijk straks in onze moestuin gaan oogsten”, zegt hij wervend.

De groene plannen Finn passen mooi in zijn toekomstdroom: bioloog worden. “Of politieagent”, zegt hij met een serieus gezicht. “Maar wanneer komt die vrachtwagen met schepen nou?” stuurt hij Jan aan om de chauffeur maar eens te bellen. Het is duidelijk, Finn laat geen kaas van zijn brood eten. Hij komt er wel in het leven!