‘Sneltest en NAVIFY-app zetten corona buitenspel en boel weer in beweging’

Algemeen
Alle spelers van KV Koog-Zaandijk werden via de Roche Antigen Rapid Test onderzocht op corona en kregen binnen vijftien minuten de uitslag.
Alle spelers van KV Koog-Zaandijk werden via de Roche Antigen Rapid Test onderzocht op corona en kregen binnen vijftien minuten de uitslag. (Foto: Roche)

ZAANSTREEK - De spelers van korfbalvereniging KV Koog-Zaandijk speelden zaterdag 27 februari de hoofdrol bij een uiterst belangrijke pilot om sporters dankzij slimme coronatesten weer veilig samen het veld op te kunnen laten gaan. Roche Diagnostics heeft samen met SALT, Stichting Artsen Laboratorium en Trombosedienst, de pilot gestart om de NAVIFY Pass COVID-19 apps te testen. Christy Niemeijer, huisarts, bewegingswetenschapper en directeur van SALT: “De sneltest en NAVIFY-app van Roche zetten corona buitenspel en de boel weer in beweging!”

Alle spelers werden via de Roche Antigen Rapid Test onderzocht op corona. Binnen vijftien minuten was hun testuitslag in de NAVIFY Pass app af te lezen. In de pilottest werd daarbij ook waardevolle feedback opgehaald om de app verder te optimaliseren.

Twee fases

In fase twee wordt de NAVIFY Pass software geïmplementeerd in de snelteststraat van SALT. Daar worden door middel van antigeen sneltesten personen getest op COVID-19. De pilot is bedoeld om met elkaar te leren hoe deze software het efficiëntst kan worden ingezet en om potentiële verbeterpunten op te halen.

“Dit alles om ervoor te zorgen dat de software zo nauw mogelijk aansluit bij de wensen vanuit de zorgsector en de learnings mee te nemen in een volgende release van de app”, aldus de Roche en SALT-woordvoerders.

NAVIFY Pass portfolio

Het NAVIFY Pass portfolio bevat een drietal apps. Zoals de app NAVIFY Pass voor de burger. Daarmee wordt de corona-test afgenomen. De app heeft een unieke QR-code ter identificatie. Wanneer de testuitslag beschikbaar is, krijgt de gebruiker het resultaat in zijn/haar app te zien.

Daarnaast is er de applicatie NAVIFY Pass Pro. Die kan de testlocatie gebruiken om de process flow in de teststraat te ondersteunen. En om het resultaat met degene die is getest te delen.

Tenslotte is er de app NAVIFY Pass Pro Access. Die kan worden ingezet om bezoekers te scannen aan de deur van een evenement of bijeenkomst. Het spreekt voor zich dat je zo coronaveilig een groep mensen bij elkaar kunt laten komen omdat ze allemaal een negatief testresultaat hebben.

Terug naar open maatschappij

“Het NAVIFY Pass portfolio heeft onder andere als doel bij te dragen aan het weer meer ‘open’ krijgen van de maatschappij. Doordat de testuitslag digitaal beschikbaar is binnen de app kunnen de geteste personen gemakkelijk en veilig hun testresultaat ontvangen en ook elders laten zien. Hierdoor zou dit in de nabije toekomst kunnen worden ingezet bij evenementen. Daarnaast ondersteunt deze oplossing de workflow binnen de teststraat. Daardoor neemt de administratieve last af en kunnen er in dezelfde tijd meer mensen worden getest. Mede doordat het terugkoppelen van de testuitslag met een druk op de knop is geregeld.”