Wordt het Code Oranje, Volg Jezus of toch de traditionele partijen?

Algemeen
De bekende blauwe reclameborden kom je weer overal in de Zaanstreek tegen.
De bekende blauwe reclameborden kom je weer overal in de Zaanstreek tegen. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – Wat gaat het worden? Code Oranje? Volg Jezus? De Feestpartij? De feestgangers verlokken de stemgerechtigden met kreten als ’10.000 euro voor iedere Nederlander’, belastingvrij zelfs. Of wordt het toch maar weer de oude garde? Nog even en we mogen onze stem uitbrengen bij een van de stembureaus in Zaanstad en Wormerland. De gemeente Zaanstad is al begonnen met het versturen van de stempassen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Mijn stem gaat deze keer naar…. 

Deze keer zijn er, uiteraard, aanpassingen vanwege corona. Zo zijn veel stemlocaties gewijzigd. In zorginstellingen de stem uitbrengen is nu vaak niet meer mogelijk. Voor deze locaties zijn alternatieven in de buurt gezocht. Alle stemlocaties zijn te vinden op Zaanstad.nl en in de krant. Ook is tegen 17 maart de actuele locaties te vinden op waarismijnstemlokaal.nl

Naast 17 maart zelf zijn er op maandag 15 en dinsdag 16 maart ook een aantal stemlokalen geopend, vooral voor kiezers die als gevolg van het coronavirus tot de risicogroepen behoren. Voor bewoners van verzorginstellingen komen intern aparte stembureaus waar alleen zij hun stem kunnen uitbrengen. Deze stembureaus zijn een aantal uur open. Meer informatie krijgen de bewoners via hun zorginstelling.

Coronamaatregelen

Op het stembureau worden ook voorzieningen getroffen om besmetting tegen te gaan en veilig te kunnen stemmen. Zo zitten de stembureauleden 1,5 meter uit elkaar; worden kuchschermen geplaatst tussen de kiezer en de leden en zorgt de gemeente voor mondkapjes, handschoenen en andere desinfectiemiddelen.

U kunt stemmen met meenemen van stempas en een Nederlands paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Wie naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit bezit, mag zich ook legitimeren met bepaalde buitenlandse documenten.

Identiteitsbewijs kwijt

Is het identiteitsbewijs gestolen of kwijt? Met een verklaring van vermissing van de gemeente kan men toch stemmen. Naast deze verklaring moet er ook een pasje met uw naam en foto meegenomen worden naar het stembureau. Bijvoorbeeld een persoonlijke OV-chipkaart. Het identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn op de dag van de verkiezingen. Voor de Tweede Kamerverkiezing op 17 maart 2021 is de uiterlijke geldigheidsdatum van het document 16 maart 2016.

App

Op de verkiezingsdag kun je gebruik maken van een app waardoor je kunt zien hoe druk het is op een stembureau. Bij de Tweede Kamerverkiezing is het voor kiezers van 70 jaar en ouder mogelijk om per brief te stemmen. Apart van de stempas worden de briefbescheiden opgestuurd. Deze valt uiterlijk 11 maart in de bus. Deze zending is het briefstembiljet, een briefstembiljetenvelop, een retourenvelop en een uitleg over het briefstemmen.

De briefstem is per post te versturen. Zorg dat dit voor vrijdag 12 maart om 17.00 uur gedaan is. Als dit niet lukt, dan kun je de briefstem (laten) afgeven op een afgiftepunt of op elk stembureau dat op maandag 15 maart, dinsdag 16 maart of woensdag 17 maart geopend is. De briefstem moet uiterlijk op woensdag 17 maart vóór 21.00 uur zijn ontvangen. Briefstemmen die hierna worden ingeleverd, tellen niet mee voor de uitslag.

Persoonlijk inleveren

Briefstemmen mogen tot 17 maart 21.00 uur ook persoonlijk worden afgeven. Dat kan op een afgiftepunt. De afgiftepunten zijn het stadhuis in Zaandam en buurtcentrum de Lorzie in Wormerveer. Deze zijn geopend van 10 maart tot en met 14 maart tussen 9.00 en 17.00 uur. Briefstemmen kunnen tevens op maandag 15 maart, dinsdag 16 maart en woensdag 17 maart worden afgeven op alle geopende stembureaus.

Stembescheiden kwijt?

Wie zijn stembescheiden van het briefstemmen kwijt is geraakt, kan bij de afgiftepunten vervangende stembescheiden krijgen. Dat kan niet op een stembureau. Een vervangend stembescheiden kan tot en met woensdag 17 maart worden geregeld. Wie geen stem(plus)pas heeft ontvangen, kan tot uiterlijk 12 maart 17.00 uur aan de balie van de afdeling Burgerzaken een vervangende stem(plus)pas aanvragen.