Hannie Schaft-Herdenking in klein comité

Algemeen
Hanny Schaft.
Hanny Schaft. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - De Werkgroep Hannie Schaft-Herdenking 8 maart heeft besloten, met in acht neming van de corona maatregelen. om dit jaar de Herdenking in klein comité te doen. Dat wil zeggen, dat alleen de werkgroep aanwezig is om 11.00 uur en dat, zoals de maatregelen zijn op dit moment, een of twee leden van de werkgroep bloemen leggen bij het monument.

Een ieder die op 8 maart eveneens Hannie Schaft wil gedenken, als symbool voor alle andere vrouwen die verzet hebben gepleegd, wordt gevraagd graag op een zelfgekozen moment bloemen te leggen in de loop van deze dag.

Wie was Hanny Schaft?

Hanny Schaft is het symbool van het nationale verzet tegen de Duitse bezetters van ons land. Ze werd geboren op 16 september 1920, studeerde Volkerenrecht aan de Universiteit van Amsterdam en was lid van de Amsterdamse Vrouwelijke Studenten Vereniging (AVSV). In de eerste oorlogsjaren deed ze als studente al verzetswerk tegen de Duitse nazi-overheersers. Zij beëindigde zelf haar studie in 1943 (omdat ze de loyaliteitsverklaring niet wilde tekenen) en zocht contact met de Haarlemse verzetsgroep van de Raad van Verzet. Deze verzetsgroep opereerde ook in de Zaanstreek.

Zij verrichtte, samen met Truus en Freddie Oversteegen, Jan Bonekamp en anderen, vele verzetsdaden en werd bekend bij de Duitsers als ‘het meisje met het rode haar’. Bij een routinecontrole werd ze betrapt op het in het bezit hebben van verzetskranten en een pistool. Na veel ondervragingen werd Hannie Schaft, 24 jaar oud, in de duinen bij Overveen op 17 april 1945 doodgeschoten, drie weken vóór de bevrijding.

Op 27 november 1945 werd Hannie Schaft herbegraven op de Eerebegraafplaats te Overveen in aanwezigheid van Koningin Wilhelmina, Prinses Juliana en Prins Bernhard. Van Koningin Wilhelmina kreeg ze postuum het Verzetskruis. Ook kreeg zij postuum een belangrijke onderscheiding, de Medal of Freedom van Generaal Eisenhower. Zie ook www.hannieschaft.nl