Zussen Kelly en Isabelle beginnen in lockdown Zus & Zo aan de Zaan

Algemeen
Kelly (links) en Isabelle maken gewoon in lockdown hun horecadroom waar aan De Ruyterstraat.
Kelly (links) en Isabelle maken gewoon in lockdown hun horecadroom waar aan De Ruyterstraat. (Foto: Dirk Karten)

KOOG AAN DE ZAAN – “We hebben hier al honderd keer meer ideeën gekregen dan op onze oude locatie. Na tien jaar was het daar blijkbaar toch over”, zegt Kelly de Kip (32) en ze kijkt vragend naar haar zus Isabelle (37). Die heeft het te druk met klanten. De loop zit er al goed in bij hun nieuwe lunchroom Zus & Zo aan de Zaan. De ene na de andere hongerige klant stapt hun zaak binnen. Een horecazaak openen in lockdowntijd? Van brasserie in trendy Amsterdam naar de ‘Zaanser-dan Zaanse’ Ruyterstraat 2, hoek Raadhuisstraat. En dan ook nog allebei moeder van twee kinderen, met een derde bij Isabelle op komst. Hoeveel lef moet je hebben?

Kelly zette tien jaar geleden als 22-jarige de eerste stappen in de horecawereld. Haar zus volgde een jaartje later. “Die wilde eerst nog een jaar op wereldreis”, vertelt Kelly. De brasserie was gevestigd in het Olympisch Stadion. Wat voorzichtig begon groeide uit tot vijf man personeel. Hun concept sloot mooi aan op waar hun doelgroep om vroeg: sportshakes, salades en verse sappen. “Maar onze locatie werd overgenomen door een andere investeerder en die had andere plannen waar wij ons niet in konden vinden.”

Moeders

Na tien jaar was het vuurtje ook een beetje gedoofd. Maar in deze tijd de overstap maken naar een andere branche en in loondienst was niet zo makkelijk gemaakt. Thuiszitten is geen optie. “Niet omdat we ons vervelen, want we hebben onze handen echt wel vol aan onze kinderen”, zegt Kelly bij wie de passie voor de horeca bleef smeulen. Isabelle dacht er over om zich om te laten scholen tot kraamverzorgster. Een keuze die wellicht werd ingegeven door wat er in haar inmiddels tonronde buik groeit… “Half april is het zover”, glundert ze.

Hulp van opa en oma

Isabelle dwingt respect af door haar inzet gewoon door te pakken, ook als er straks bij haar drie handenbindertjes thuis rondlopen. Kelly heeft twee kinderen. “Gelukkig hebben we veel hulp van opa’s en oma’s. Bedoeling is ook dat we elkaar gaan afwisselen. En als het te druk wordt misschien personeel aan te nemen.”

Het duo bleef in dubio wat ze zakelijk wilden doen tot ze via een horecamakelaar het pand zagen waar voorheen De Koffiemok was gevestigd. “Het moest zo zijn. Praktisch bij mijn huis om de hoek”, zegt Kelly tevreden. Voor zus Isabelle wordt het deze keer reizen. Ze woont in Amsterdam.

Verbouwing

Het hout dat over is ligt nog in de hoek, klaar om afgevoerd te worden. De (mintgroene) verf is net droog. Op 1 februari kregen de zussen de sleutel, op 23 februari gingen de deuren weer open. Het interieur ging flink op de schop, net als het concept. Al moeten de zussen nog goed zoeken naar een passende omschrijving voor hun zaak.

Babyshowers

Kelly: “Naast lunchroom willen we, als het straks weer mag, ook babyshowers gaan houden. High tea en ontbijtservice. Er is straks plek voor zo’n 22 gasten. En zie je de steiger aan de overkant? Je mag hier twaalf uur je boot aanleggen. Wij kunnen aan de schippers een lunch of ontbijtbox leveren. Ideeën genoeg. We verkopen nu vers belegde broodjes, salades, koffie met zelfgebakken appeltaart, wraps, cupcakes en sappen.”

Acai bowl

”En vergeet onze bowls niet”, vult Isabelle aan. Met vaardige hand maakt ze een Acai bowl. Een supergezonde bowl waarbij de Açai bes het hoofdbestanddeel is. Naast banaan en kokoswater kan het een topping krijgen van vers fruit. “Bij ons gaat er ook granola in”, legt Isabelle uit als ze verse aardbeien snijdt en de bowl aan een blije klant meegeeft.

Juiste adresjes

De vraag of de Zaanstreek klaar is voor zulke hippe (superfood) zaken is zo gelijk duidelijk. Of de ingrediënten vers zijn, hoe je ook niet te vragen. Wie zijn ogen de kost geeft, ziet kisten vol verf fruit. Kelly: “Door onze ervaring in de horeca, weten we ook de juiste adresjes voor echt goede producten. Zo komt de rauwe ham van slager Veenboer uit Assendelft.”

Buurtfunctie

Alle mooie ideeën en contacten ten spijt, er is geen branche zo hard geraakt door de corona als de horeca. Hoe zien ze de toekomst? 

“Het is een lastige tijden we mogen nu inderdaad alleen nog to go aanbieden. Maar we hebben er alle vertrouwen in. Ja, juist in de Zaanstreek. En zeker op deze locatie. Het is een leuke straat waar ook allerlei zaken in ontwikkeling zijn. Zoals de bouw van appartementen. We hopen een buurtfunctie te vervullen en dat ook nieuwe bewoners ons weten te vinden.”

De zaak van de twee ondernemende zussen is ook te vinden op Instagram en Facebook. En telefonisch bereikbaar op 075 - 2026243 of via de mail op info@zusenzoaandezaan.nl