Stationsplein Zaandam krijgt tijdelijk groen, parkachtig karakter

Algemeen
De boel ligt flink op de schop, maar het Stationsplein moet een groene oase worden.
De boel ligt flink op de schop, maar het Stationsplein moet een groene oase worden. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – De boel ligt flink op de schop, al is dit nog niet het definitieve ‘werk voor jaren’ en slechts een tijdelijke inrichting. Het Stationsplein aan de westzijde van station Zaandam (Houtveldweg) is momenteel veranderd in een woestijn.

Doordat de overdekte fietsenstalling aan de kop van fietspad De Slinger inmiddels klaar is en de fietsenrekken op het Stationsplein zijn opgeruimd, is er ruimte ontstaan om het plein te verbeteren. Het gaat echter nog zo’n vijf jaar of langer duren voor de gemeente het plein tussen het Ebbehout en de Houtveldweg echt aanpakt. En er misschien nieuwe gebouwen worden neergezet. Maar vijf jaar is lang, dus voldoende reden om het plein voor die tijdelijke periode  in te richten.

Verkoeling

Aan Zaankanters was al gevraagd een keuze te maken in de voorstelen die vorig jaar werden gepresenteerd. Het doel was een ruimte in te richten met meer parkachtig karakter. Een plek waar wat te zien is. Waar je in de zomer niet wegbrandt maar verkoeling vindt. Waar kinderen kunnen spelen en kunt wachten in het groen voor of na een stadsbezoek. Of na een reis met het openbaar vervoer.  Plus een park waar je even kunt ontspannen en de ‘dynamiek van het stationsgebied beleeft’, aldus de gemeente.

Looproutes

De opzet waaraan wordt gewerkt is een groen park met een aantal smalle paden. Die vormen verbindingen met logische looproutes met op verschillende plekken betonnen zitjes. Hierdoor is het niet nodig om bankjes te plaatsen. Vanaf deze zitjes kijk je uit op kleurrijke bloemenvelden. 

‘Groene wereld’

In de grotere groene perken worden heuvels van maximaal één meter hoog gemaakt. Daarop komen grassen en bloemen die voor sociale veiligheid en beslotenheid zorgen. ‘Dit ontwerp zorgt ervoor, dat er een groene wereld ontstaat. Een wereld waar je even tot rust kunt komen in het altijd drukke stationsgebied. Ook planten we heesters in groepjes aan. Hun bladerdek begint pas vanaf een bepaalde hoogte, zodat je mooie doorkijkjes houdt onder de bomen.’

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding