Nieuw stichtingsbestuur maakt zich op voor ‘Door de ogen van Monet’-feestje

Algemeen
Marcel van Kampenhout en 'Monethond' Princess:
Marcel van Kampenhout en 'Monethond' Princess: (Foto: Simone Ronchetti)

ZAANDAM – “Er is zoveel kennis en enthousiasme bij de vrijwilligers en nieuwe bestuursleden, echt geweldig. Zo zijn er wel 10001 ideeën voor het feest ‘Door de ogen van Monet’ dat komende zomer staat gepland”, vertelt Marcel van Kampenhout, de kersverse voorzitter van de Stichting Monet in Zaandam.

Marcel lacht breeduit als hij zegt “Het was echt niet de bedoeling dat ik de voorzitter zou worden, maar het kwam er gewoon van.” Sinds januari maakt Marcel al deel uit van het bestuur. Hij krijgt nu hulp van Guus van Wifferen als penningmeester en Lou Bronger die de rol van secretaris op zich neemt.

Het is de liefde voor Monet wat ons bindt

“Dan krijgen we als bestuur nog assistentie van Simone Ronchetti die de coördinatie van de vrijwilligers op zich blijft nemen. Bovendien heeft cultuurondernemer/schrijver/voormalig stadsdichter Bas Husslage zich aangesloten als adviseur. Steun van mensen met een groot netwerk waar we als bestuur heel blij mee zijn. Zo hebben we samen veel ervaring om de ideeën ook uit te kunnen voeren.”

Verbinding

“De vrijwilligers zijn ons kapitaal. Wij hoeven als bestuur eigenlijk alleen maar goed te luisteren en voor verbinding te zorgen. We hoeven niet alles zelf te bedenken. Dat is toch geweldig? Zo zijn er al mooie ideeën om komende zomer een prachtig feest neer te zetten.”

De voorzitter kwam twee jaar geleden in de Zaanstreek wonen. Bij het ‘inburgeren’ hoorde ook een bezoek aan het Monetatelier, met ingang naast de Beatrixbrug.

Spirit

“Binnen no time was ik vrijwilliger”, vertelt Marcel. Zijn kennis van de Duitse taal als oud-leraar kwam van pas om de infofilm in het Atelier in het Duits in te spreken. Ook werd hij gids. Marcel blies de Monet nieuwsbrief nieuw leven in, wat ook weer het vuur van enthousiasme in de groep deed oplaaien. “Je zag gelijk de spirit opleven. Het is de liefde voor Monet wat ons bindt.”

Schouders eronder

Samen de schouders eronder zetten is nu het devies. Dat is ook hard nodig want op 2 juni moet ‘Door de ogen van Monet’ van start gaan. Deze datum is bewust gekozen want Monet bezocht vanaf die datum in 1871 de Zaanstreek. Dat deed hij tot 8 oktober. Met als schitterende erfenis 25 schilderijen die hij van de Zaanstreek maakte. Die zijn als replica te zien in het Monetatelier. Een ‘must’ voor iedere Zaankanter.

Bullekerk als feestlocatie

Marcel: “Hoe we dat gaan oppakken, hangt natuurlijk af van de coronamaatregelen. Spannend. We willen een feest houden in Monetstijl. Daarbij denken we ook aan de Bullekerk als locatie om in en rond deze cultuurtempel het nodige te organiseren. De gidsen staan normaal voor een groep van tien mensen, maar hebben al toegezegd dat ook te willen voor twee tot vier mensen. Aanmelden voor de rondleiding of een bezoek aan het Atelier kan dan door middel van een onlinereserveringssysteem. Waarbij we na ieder bezoek het Atelier weer coronaproof maken voor de volgende bezoekers.”

Tegels met QR-code

Een idee is ook het opknappen van de tegels met QR-code waarmee je individueel een tocht kunt maken langs kenmerkende Monetplekjes. Zoals het Blauwe Huis aan de Hogendijk. “We hopen natuurlijk dat de horeca dan weer open is. Anders kun je ook denken aan een picknickmand meenemen. Ook door kleine stapjes te maken kun je veel dingen doen. We kijken naar wat er mogelijk is”, besluit de nieuwe voorzitter.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Kijk voor meer informatie op www.monetinzaandam.nl

Zo ziet Marcel eruit zonder mondkapje.