Uitreiking BredeNHofprijs voor Zaanse geschiedenis

Algemeen
Het boek van Marjan van den Berg, ‘Speuren in het Veen’, is genomineerd voor de BredeNHofprijs.
Het boek van Marjan van den Berg, ‘Speuren in het Veen’, is genomineerd voor de BredeNHofprijs. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - De uitreiking van de BredeNHofprijs is donderdag 8 april digitaal bij te wonen. Dan wordt bekend gemaakt wie de prijs krijgt die door de Bredenhofstichting is ingesteld voor degene die de Zaanse geschiedenis levend heeft gehouden. De uitreiking wordt in samenwerking met de Bullekerk gehouden.

Nergens in Nederland wordt de regionale geschiedenis zo levend gehouden als in de Zaanstreek. Ieder jaar verschijnen er tientallen nieuwe publicaties over de rijke Zaanse historie, geschreven door verenigingen, stichtingen, professionele auteurs en amateurs. In 2020 heeft de Bredenhofstichting de BredeNHofprijs voor de Zaanse geschiedenis ingesteld. Deze tweejaarlijkse prijs heeft tot doel het stimuleren van onderzoek naar en het beschrijven van de Zaanse geschiedenis, alsmede het bevorderen van de belangstelling voor de Zaanse geschiedschrijving en haar auteurs. Een vakkundige jury selecteerde uit alle publicaties een shortlist van vijf titels, waaruit zij een winnaar aanwijst.

Genomineerden

De genomineerden zijn: Marjan van den Berg – ‘Speuren in het Veen’, Jeanne Douwes en Arno Bruitsman – ‘Zilveren Meesterwerken uit de Zaanstreek’, Jur Kingma – ‘Vernuftelingen en kooplieden in een bijzonder landschap’, Jan van der Male – ‘150 jaar railvervoer in de Zaanstreek’, Pim Ligtvoet en Willemien Schenkeveld – ‘De Zaans Spanjestrijders’.

De uitreiking van deze prijs vindt voor de eerste keer plaats in de Bullekerk. Freek de Jonge, opgegroeid in de omgeving van de Bullekerk, gaat in gesprek met de auteurs over hun boeken, waarna Ron Sman – voorzitter van de Bredenhofstichting – de prijs zal uitreiken.

 De uitreiking is vanaf 20.30 uur bekijken via www.avvzaanstad.nl/bredenhofstichting