Sjoerd als ‘stapeltafel’ voor Zaanse scholen en musea

Algemeen
De zesjarige Pepijn heeft de primeur van de Sjoerd ‘stapeltafel’.
De zesjarige Pepijn heeft de primeur van de Sjoerd ‘stapeltafel’. (Foto: Geeke Vierwind)

ZAANSTREEK – Wat begon als stageopdracht voor de negentienjarige Matz Ganzeman leverde niet alleen maar het boek Sjoerd en de Stapelstad op, maar gaat door in projectvorm met speeltafels voor basisscholen, een lesprogramma, een single van het Bouwlied én heuse animatiefilm. “Maar zover zijn we nog niet. De eerstvolgende stap is ‘Sjoerd‘ als lesprogramma. Met een speeltafel waar kinderen daadwerkelijk de stapelstad kunnen bouwen”, vertelt Barry Menger, eigenaar van reclame- en designbureau Counter Creatives uit Zaandam.

Het kindervoorlees- en zoekboek Sjoerd en de Stapelstad is een stapelgek verhaal over doorzetten, volhouden en nooit opgeven. De Zaanse stadsarchitect Sjoerd Soeters speelt de hoofdrol. Het boek werd afgelopen december geïntroduceerd en was gelijk een succes bij de doelgroep. Immers, wat je voor het slapen voorleest en laat zien als tekening, kun je de volgende dag in realiteit aan je (klein)kind tonen. Wat vaak diepe indruk maakt. Want waar zijn de bouwers en tillers gebleven…?

Mats tekende 48 schitterend geïllustreerde pagina’s vol stoere bouwers met gravers, schuivers, vegers en tillers. Barry schreef de bijbehorende teksten. Sjoerd en de Stapelstad is een bijzonder fraai en aansprekend voorleesboek voor kinderen in de leeftijd van twee tot en met acht jaar.

Kleuteruniversiteit

Barry maakte voor zijn eigen kinderen Pepijn (6) en Timon (4) voor de lol een speeltafel met houten huisjes zodat ze in het echt ‘huisjes konden stapelen’. Toen hij werd gebeld door de Kleuteruniversiteit die Sjoerd in hun lesprogramma op willen nemen, ging het balletje verder rollen en werd het ‘project Sjoerd’ groter.

“Er gebeuren toffe dingen! Sjoerd en de Stapelstad past mooi in het lesthema bouwen en architectuur op de basisscholen. Dat is best uniek. Want het is al lastig voor mensen zoals ik die zelf hun boek uitgeven, om je werk te laten beoordelen door vooraanstaande recensenten. Ze nemen vaak niet eens de moeite om in het boek te kijken. Laat staan dat een organisatie de waarde er van inziet om er een heus lesprogramma van te maken.”

Interactief stapelen

Inmiddels zijn de studenten Tycho, Peer en Kay van het Trias bezig om vier ‘Sjoerd’ stapeltafels te maken. Het wordt een interactief bouwproject. Op de tafel zitten QR-codes waar oplossingen, opdrachten of een verrassing aan vast zit. Zo kun je bijvoorbeeld Sjoerd’s Stapellied van Toonzetters.com op Spotify afspelen.

“Een tafel is al klaar. Het zou leuk zijn om twee tot drie tafels een vaste plek te geven in de Zaanstreek. Bijvoorbeeld in het Zaans Museum of de Bieb. En nog eens twee tafels te laten rouleren op scholen. Daarmee kunnen de scholen met hun leerlingen een weekje een eigen stapelstad bouwen. Vrijdag is de eerste tafel naar juf Manon van obs Herman Gorter in Zaandam gegaan. Docenten kunnen zo op speelse manier verwijzen naar de gebouwen die daadwerkelijk zijn gerealiseerd in Zaanstad”, vertelt Barry.

Muzieknoten stapelen

In middels heeft Sjoerd en de Stapelstad goede kritieken ontvangen. Influencer Nikkie Leest gaf het boek de maximale vijf sterren. Hetzelfde aantal werd op Bol vergeven. Ook in de muzieklessen op scholen gaat Sjoerd een rol spelen. Het Stapellied wordt onderdeel van het lesprogramma Toonzetters. Daarin leren kinderen hoe ze muzieknoten kunnen ‘stapelen’.

Ook de Bieb heeft de meerwaarde van het boek ingezien. “Voor de landelijke Bieb-vestigingen zijn 200 exemplaren ingekocht”, zegt Barry trots.

Vertaalboekjes

Maar daar zal het niet bij blijven. Want als het aan de eigenaar van Counter Creatives ligt, gaat Sjoerd internationale bekendheid krijgen. “Ik ben bezig om kleine vertaalboekjes te maken. De teksten sluiten zo in de eigen taal aan op de tijdloze illustraties in het boek.”

Het boek heeft een groot formaat (28 bij 24 cm), harde kaft en ligt nu in de winkels. De prijs bedraagt 16,95 euro, het ISBN-nummer is 9789083107509.

Zie ook de website www.stapelstad.nl