Nieuwe fase in project Aanpak Thorbeckeweg/N516 Zaandam Zuid

Algemeen
De nieuwe situatie met ongelijkvloerse kruising.
De nieuwe situatie met ongelijkvloerse kruising. (Foto: aangeleverd)

REGIO – “Dagelijks rijden er op weekdagen maar liefst 48.000 auto’s. En dat aantal zal in de toekomst doorgroeien tot 62.000 voertuigen”, aldus wethouder Gerard Slegers over de drukte op de Thorbeckeweg/ N516. De toegangsweg van en naar de Coentunnelweg in Zaandam Zuid gaat fors op de schop.

Recent hebben de Vervoerregio Amsterdam, Provincie Noord-Holland en gemeenten Zaanstad en Oostzaan hun handtekening gezet onder de uitvoeringsovereenkomst van het project Aanpak Thorbeckeweg (N516). Met deze belangrijke mijlpaal kan vooruit gekeken worden naar de uitvoering, aldus de betrokken partijen.

Verschillende maatregelen moeten zorgen voor een betere doorstroming en meer veiligheid op en rond de Thorbeckeweg voor (vracht)auto’s, openbaar vervoer en fietsers. Dit jaar vindt de inspraak op het bestemmingsplan plaats en wordt gezocht naar een aannemer. Naar verwachting kan de schop in het tweede kwartaal van 2022 echt de grond in.

Betere doorstroming

Naast de Thorbeckeweg zelf, wordt de grootste klus het aanpassen van het kruispunt bij het Shellstation/Wibautstraat. Om het verkeer beter te laten doorstromen komt er een ongelijkvloerse kruising. Het verkeer van en naar de Den Uylbrug zal dan niet meer hoeven te stoppen. Door deze aanpassingen moet ook het verkeer bij het kruispunt Vijfhoek/P.J. Troelstralaan beter doorstromen. 

Met de aanpassing spelen de betrokken partijen in op de geplande groei en ontwikkelingen in zowel het MAAK gebied rond de Noorder IJplas als het Hembrugterrein en de bedrijventerreinen die je bereikt via deze cruciale verkeersader. Los daarvan zal het de bewoners van de woontorens rond de kruising een heleboel fijnstof inademen en geluidshinder schelen.

Zie voor meer informatie www.thorbeckeweg.zaanstad.nl/over-project

Een proostmoment bij de ondertekening van uitvoeringsovereenkomst, (v.l.n.r.) Gerard Slegers, wethouder Verkeer gemeente Zaanstad, Rosemarijn Dral, wethouder Verkeer gemeente Oostzaan en Jeroen Olthof, gedeputeerde verkeer Provincie Noord-Holland.
De huidige drukke situatie.