VVD: ‘Geen vuurwerkverbod zonder debat en aandacht positie vuurwerkverkopers’

Algemeen
Generaties leven van de verkoop van vuurwerk, zoals de familie Visser in Zaandam.
Generaties leven van de verkoop van vuurwerk, zoals de familie Visser in Zaandam. (Archieffoto: Dirk Karten)

ZAANSTAD - Voor de VVD is het invoeren van een definitief vuurwerkverbod in Zaanstad zonder het toegezegde debat een brug te ver. De partij signaleert dat de gemeenteraad alleen via een Raads Informatie Brief (RIB) werd geïnformeerd. Maar dat de stap over het verbod te debatteren was overgeslagen.

“Het lijkt ons dat je dit niet zomaar kunt doen. Je hebt in Zaanstad te maken met negen verkooppunten die nog voor acht jaar een vergunning hebben om vuurwerk te mogen verkopen. Je zal de ondernemers een schadeloosstelling moeten toekennen wegens gederfde inkomsten. Dat zal vele malen hoger zijn dan 24.000 euro die er afgelopen jaarwisseling minder was aan schade door vuurwerk”, aldus fractievoorzitter Stephanie Onclin. In 2019 werd er voor 59.000 euro aan schade toegebracht door vuurwerk. In 2020 was dat circa 35.000 euro.

In de afgelopen jaren – en specifiek in 2020 – heeft de raad meerdere malen gesproken over een eventueel vuurwerkverbod. Op een agenda initiatief van GroenLinks en de Partij voor de Dieren werd de conclusie getrokken dat er in Zaanstad geen meerderheid is voor een vuurwerkverbod. “Op vragen van de VVD aan burgemeester Hamming namens wie hij de lobby is gestart om toch voor een verbod te pleiten, was het geparafraseerde antwoord; ‘Dit is vanuit de rol als voorzitter van de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland en niet namens Zaanstad. Voordat er namens Zaanstad gepleit zou worden voor een verbod, moet hier eerst een mandaat voor worden opgehaald in de gemeenteraad.’ Nu schetst onze verbazing dat de burgemeester de gemeenteraad via een RIB heeft geïnformeerd om wel degelijk voor een verbod te gaan pleiten. Maar zónder dat het toegezegde debat met de gemeenteraad heeft plaatsgevonden”, aldus de VVD.

Positie vuurwerkondernemers

De fractie kan zich wel vinden in wat er in de brief staat, maar wil een debat voeren op basis van feiten én met oog voor het belang van de Zaanse vuurwerkondernemers. “Nu een algemeen verbod invoeren zonder daar een debat over te voeren, gaat volledig voorbij aan de rol van de gemeenteraad en de positie en belangen van de vuurwerkondernemers. In de evaluatie worden zij niet eens genoemd waardoor compleet onduidelijk is wat een algeheel vuurwerkverbod voor hen zou betekenen.”

Niet representatief

Bovendien is de VVD van mening dat door nu conclusies te trekken op basis van jaarwisseling 2020/2021 een situatie wordt gebruikt (intelligente lockdown) die niet representatief is. Ook wordt op deze manier geen ruimte geboden om de effecten te toetsen van verscherpte regelgeving die door het rijk was aangekondigd voor jaarwisseling 2020/2021 die door dezelfde lockdown nooit op de manier zoals was bedacht is uitgevoerd.

De VVD is van mening dat door de lockdownmaatregelen de afgelopen jaarwisseling niet representatief voor vergelijking met afgelopen en toekomstige jaren. Er was immers geen groepsvorming en er mag worden aangenomen dat bij de meeste mensen door het ontbreken van feestjes ook het alcoholgebruik een stuk lager lag dan in andere jaren.

Vuurwerkslachtoffers

Daarnaast is de VVD van mening dat de afname in opnames in het ziekenhuis van drie (2019) naar nul (2020) opnames, waarbij slechts één jaar is gebruikt, statistisch geen waarde heeft. “Zeker gezien het ontbreken van andere belangrijke variabelen in de vergelijking”, aldus de fractievoorzitter die benadrukt uiteraard het liefst geen vuurwerkslachtoffers te zien.

Dit soort knalvuurwerk was al verboden voordat er een totaalverbod kwam afgelopen jaarwisseling. Er mocht alleen siervuurwerk worden verkocht.
Voor de een onmisbaar bij de jaarwisseling, voor de ander overlast....