#Zaanshart: boodschappen uit het Zaanse kinderhart

Algemeen
Het lichthart op basisschool De Pionier in Wormerveer.
Het lichthart op basisschool De Pionier in Wormerveer. (Foto: Pascal Fielmich)

ZAANSTREEK – Gedichten en verhalen recht uit het hart van kinderen op Zaanse basisscholen. Dat staat centraal in een project over liefde en verbondenheid door de ogen van kinderen. Drie dichters/verhalenmakers gaan op zoek bij drie verschillende basisscholen in de Zaanstreek naar wat er speelt in de harten van de scholieren. Met als doel in workshopvorm hun gevoelens op papier te zetten. Hopelijk stimuleert dit andere scholen en gaan ze ook met het thema aan de slag.

De schrijvers/dichters/verhalenvertellers zijn Bas Husslage, Jacob Spaander en Giovanni Masetti. Dit basisschoolproject is één van de projecten in navolging op de rode lichtharten die al maandenlang op diverse Zaanse gebouwen te zien zijn. Deze lichtharten zijn een teken van hoop en verbinding: om elkaar geven en wat extra aandacht hebben voor elkaar in deze tijd.

Initiatief

De lichtharten branden nog tot 16 april en zijn een initiatief van de Zaanse Uitdaging en gemeente Zaanstad. Het project is onderdeel van een reeks hartprojecten in Zaanstad. Deze hartenacties stimuleren onderlinge verbondenheid in de stad en zetten aan tot positieve beweging en inspiratie in coronatijd.

Basisscholen

Drie basisscholen doen mee met dit hartenproject. “Het is een project waarin we samenwerken met gemeente Zaanstad”, vertelt Giovanni. Hij bezoekt dinsdag 20 april basisschool De Regenboog in Assendelft. Op dezelfde dag gaat Bas Husslage kinderen op de Kogerveldschool in Zaandam helpen hun gevoelens op papier te zetten. Terwijl Jacob Spaander maandag 19 april basisschool De Pionier in Wormerveer bezoekt. In de nabijheid van deze scholen brand(de) een lichthart op de Sint Odolphuskerk in Assendelft, bij de rotonde in Kogerveld en zelfs op het gebouw van De Pionier.

Liefde en verbondenheid door de ogen van kinderen

Welke betekenis geven kinderen aan de harten? “De harten geven hoop en zijn voor vele van grote betekenis. Maar wat betekenen deze harten eigenlijk voor jou? Voor mij? Uiteraard is liefde en verbondenheid in deze gekke tijd van belang voor iedereen. Maar hoe kijken onze kinderen hiernaar? Om erachter te komen wat de kinderen in Zaanstad vinden/voelen/beleven gaan we in het verlengde van de lichtharten met kinderen (bovenbouw) in gesprek over wat zij deze harten voor betekenis geven”, aldus Giovanni die zelf het edele ambacht van Verhalenverteller uitoefent.

“We helpen de kinderen met het verwoorden van hun gevoel middels gedichten en korte (persoonlijke) verhalen. Een dichter en/of verteller houdt een inleidend gesprek waarna we middels werkvormen aan de gang gaan. De gedichten/verhalen worden voorgedragen en in overleg met de kinderen/docenten bepalen we welke gepubliceerd worden.”

Mooiste verhalen en gedichten gebundeld

Bedoeling is de oogst van de pennenvruchten als digitaal boekje te bundelen en die aan te bieden aan burgmeester Hamming. Uiteraard hoort er ook publicatie in een echte krant bij. Tenslotte kan dit initiatief bij de kinderen zomaar het begin zijn van een carrière in de journalistiek. Daarom publiceren we in het Zaans Stadsblad en op www.rodi.nl/regio/zaanstad de mooiste verhalen en gedichten.

Bas Husslage.
Giovanni Masetti.
Jacob Passander.