Bodille (13) winnares ART wedstrijd: ‘Ik wil een goede ‘brus’ zijn voor mijn zus’

Algemeen
Jongerenwerkers Linda de Jong (links) en Amber van der Meulen bedachten de ART wedstrijd.
Jongerenwerkers Linda de Jong (links) en Amber van der Meulen bedachten de ART wedstrijd. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK – De uitspraak ‘elke samenleving die er niet in slaagt de energie en creativiteit van haar jeugd te benutten, zal achterblijven’ - gemaakt door Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN en succesvol stimulator - is niet van toepassing op Zaanstad. De jeugdige winnaars van de ART Wedstrijd voor jonge mantelzorgers tonen juist bijzonder veel creativiteit. De wedstrijd was een initiatief van de Sociaal wijkteams en Stichting MOE en had als doel jonge mantelzorgers in deze coronaperiode een hart onder de riem te steken.

“Normaal gesproken organiseren we Fundagen voor jonge mantelzorgers om te laten zien ‘we zijn er voor jullie”, vertelt jongerenwerker Amber van der Meulen, die in samenwerking met jongerenwerker Linda de Jong deze ART Wedstrijd opgezet heeft.

Onlinewedstrijd

“De coronamaatregelen laten echter een fysieke bijeenkomst niet toe, vandaar dat we een online wedstrijd hebben uitgeschreven. Niet alleen volwassenen kunnen mantelzorger zijn, ook kinderen kunnen opgroeien in een zorg situatie, zij zijn dan een jonge mantelzorger. Het gaat hierbij niet alleen om kinderen die zorgtaken hebben maar ook om kinderen die zich zorgen maken om degene die ziek is of een beperking heeft. Kinderen en jongeren die zich juist op de achtergrond houden, geen vriendjes mee naar huis nemen omdat een ouder bijvoorbeeld ernstig ziek is. Of kinderen die opgroeien met een broertje of zusje die een beperking heeft en zij daar soms zorg voor dragen zodat hun ouders zich met iets anders kunnen bezig houden. Dat kan emotioneel zwaar zijn. Met deze wedstrijd willen we juist deze jonge mantelzorgers in het zonnetje zetten.”

Het resultaat van de oproep leverde evenzoveel schitterende als diverse inzendingen op. Waarbij juryleden Femmy Veeloo, creatieve workshops voor alle leeftijdscategorieën en kunst in opdracht (zie instagram Art2Create) en Dirk Karten, journalist/fotograaf/grafisch vormgever, de uitdaging hadden om de winnaars aan te wijzen. Want de creatieve uitingen liepen uiteen van complete video’s tot prachtige tekeningen.

Derde prijs

De derde prijs is voor de elfjarige Suna. Zij maakte een prachtige tekening van een pluizige poes. “De sprekende ogen en kunstzinnig ‘aanwezige’ poten vallen op. Net als de techniek waarbij er gekozen is voor een vacht met opstaande haren in plaats van een omlijning”, oordeelde de jury.

Tweede prijs

Tweede prijs is voor de negenjarige Sebastiaan. Hij maakte een paneel waar hij met rood draad een skateboard had gevlochten. Inclusief een deel van het been van de skater. In de bijgeleverde video vertelde Sebastiaan dat hij skate fan is. De jury gaf dit mee: “Heel kunstzinnig bedacht om het verhaal van je hobby in kleurrijke rode draden uit te werken.”

Eerste prijs

Eerste prijs gaat naar de dertienjarige Bodille. Zij maakte zowel een video waarin een aansprekend gedicht was verwerkt als creatieve poppen van klei. Wat de jury trof was hoe goed Bodille haar gevoelens had uitgedrukt in woorden en creativiteit. De kwetsbaarheid in het gedicht, waarin ze haar verdriet en eenzaamheid uitdrukt doordat ze haar vriendinnetjes niet of minder kan zien, in combinatie met de minimalistisch gekleurde kleifiguren (‘corona beurt mijn leven niet op’) vallen op. Ook het feit dat Bodille ‘een goede ‘brus’ wil zijn voor haar zus’, zorgen voor het toekennen van de eerste prijs. (Een brus is een broer of zus van een persoon met een beperking).

Het projectteam stemt de prijzen af op de leeftijden van de winnaars. Zij krijgen persoonlijk bericht. Alle deelnemers dank voor jullie creativiteit en prachtige inzendingen.

Naast de video en het gedicht maakte winnares Bodille deze kunstzinnige poppen.