Pronkstukje van juf Hetty Kienhuis en schoolkinderen ICBS Het Koraal

Algemeen
Het kunstwerk is opgehangen in de centrale hal van school Het Koraal.
Het kunstwerk is opgehangen in de centrale hal van school Het Koraal. (Foto: aangeleverd)

ASSENDELFT - Juf Hetty Kienhuis, wie kent haar niet in Assendelft? De Jozefschool, Pantha Rhei, Regenboog, Oceaan en Het Koraal; vijf bassischolen in het oude en nieuwe Assendelft waar zij van 1976 tot nu heeft gewerkt. 45 jaar actief op school en nog steeds dynamisch want afgelopen vrijdag werd er op ICBS Het Koraal in Saendelft een groot kunstwerk onthuld die juf Hetty het afgelopen coronajaar samen met de kinderen heeft gemaakt ter gelegenheid van de opening van de nieuwe school.

Kunstwerk bij school Het Koraal in Assendelft onthuld

Het kunstwerk bestaat uit drie glasmozaïek panelen van 80 x 80 cm waarin het oude en nieuwe Assendelft is uitgebeeld. Het paneel ‘lucht’, met ‘vliegende’ vogels die veel in Assendelft voorkomen, het paneel ‘land’ met de karakteristieke Assendelver gebouwen en de nieuwbouw in Saendelft met de nieuwe school als middelpunt en het paneel ‘water’ met de – hoe kan het ook anders – watervogels en dieren die je veelvuldig aantreft in Assendelft.

Tekenproject als basis

“Omdat het werken met glas lastig is, elk van de duizenden stukjes moest op maat geknipt en geslepen worden, zijn de mozaïeken door Hetty gemaakt. Alles is gebaseerd op de tekeningen die de kinderen hebben gemaakt. Voorafgaand aan het mozaïeken is door de kinderen van de school een door Hetty georganiseerd tekenproject uitgevoerd met Assendelft als onderwerp. Met als resultaat een grote stapel prachtige tekeningen die gebruikt zijn voor het kunstwerk. Het centrale deel van elk paneel is samengesteld uit kindertekeningen. De lijsten zijn van Hetty’s hand en samen vormen zij een heel kleurrijk (glas)mozaïek van Assendelft. Omdat er zoveel tekenwerk was ingeleverd en niet alles verwerkt kon worden in de panelen zijn van de overige tekeningen nog enkele geschilderde muurpanelen en posters gemaakt die ook een plaatsje hebben geregen in de nieuwe school”, laat Marloes Fortuijn van ICBS Het Koraal weten.

Kroon op werk

Juf Hetty Kienhuis heeft een respectabele staat van dienst. Ze stond eerst 37 jaar voor de klas om daarna acht jaar - de kroon op haar onderwijsloopbaan - als ZZP kunst- en muziekvakleerkracht bij ICBS Het Koraal te werken. Daarnaast heeft ze vele kunsthistorie- en crea-projecten in de Zaanstreek en elders georganiseerd en is ze koor- en zangworkshopleidster. Daarbij soms ondersteund door haar echtgenoot waar zij op deze gebieden mee samenwerkt.

Juf Hetty Kienhuis, wie kent haar niet in Assendelft?

“Kortom: een enthousiaste, bevlogen, kunstzinnige en muzikale leerkracht met bovenal een heel groot hart voor de kinderen. Drie generaties Assendelvers kwamen bij haar voorbij en vaak gebeurt het dan ook dat opa, die kinderen had bij juf Hetty op De Jozefschool, met zijn kleinkinderen op Het Koraal komt en daar juf Hetty weer tegenkomt.”

“Rekenen, schrijven, lezen, gym gaf zij uiteraard, maar haar hart gaat vooral uit naar de creatieve vakken, zingen en dansen met de kinderen, Kerst- Paas- en andere vieringen die zij vakkundig in elkaar zet en leidt en de musicals met de Groepen 8 waar zij de zang-, dans- en dramabegeleiding deed”, vertelt Marloes Fortuijn.

Juf Hetty Kienhuis, wie kent haar niet in Assendelft?