Luxe appartementencomplex Electric, hoek Westzijde/Van Goghweg, krijgt vorm

Algemeen
Het voormalige Nuonpand wordt van boven naar beneden gerenoveerd.
Het voormalige Nuonpand wordt van boven naar beneden gerenoveerd. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – De metamorfose van het oude kantoorgebouw van Nuon aan de Vincent van Goghweg begint al aardig vorm te krijgen. HLE Bouw heeft de flinke klus aangenomen om het verouderde pand, dat al ruim twintig jaar leegstaat, om te toveren tot woongebouw ‘Electric’. Een modern gebouw met daarin 41 appartementen. De oppervlakte betreft zo’n vijfduizend vierkante meter. Afgelopen december begon de klus die november 2021 klaar moet zijn.

De renovatie begon met het slopen van de binnenkant. Inmiddels zijn de gevels open gezaagd voor de nieuwe kozijnen en balkons. Met een innovatieve opstelling van steigers kunnen de bouwers overal goed bij. Al vraagt de afwisselende opbouw van het pand – met verschillende niveaus en verspringende, ongelijk lopende gevels – om het nodige denkwerk laat de bouwer weten.

Per verdieping renovatie

Na de grove werkzaamheden wordt er van boven en naar beneden gewerkt waarbij steeds per etage de renovatie wordt afrond. De bovenkant begint al aardig vorm te krijgen. De bijzondere uitdaging bij dit renovatieproject is de bouw van een extra etage bovenop het bestaande gebouw. Om deze vierde etage te realiseren, wordt de constructie verzwaard, tot en met nieuwe heipalen onder het gebouw die veertien meter de diepte ingaan.

Duurzaamheid

Het pand wordt beter geïsoleerd, zowel bij het dak als de muren. Zo worden de opgemetselde muren geïsoleerd met voorzetwanden. De dikke wanden van metalstud moeten de stookkosten naar beneden brengen.

Saillant detail: het pand waar een organisatie zat waar vele Zaankanters hun gas juist bij betrokken wordt gasloos opgeleverd. Op het dak komen zonnepanelen. In de appartementen komt een warmte terugwinsysteem te hangen.

De bovenste verdieping krijgt een plat dak met aantal dakterrassen. Ook komen er twaalf zwevende balkons aan het pand die uit de gevel komen. De balkons met glas vormen, samen met de elementen van Platowood, eyecatchers van dit renovatieproject. Er komen ook houten elementen tegen het pand van duurzaam en strak Platowood. De gevel wordt met een soort verf in wit gekeimd: een techniek die tussen stuken en sauzen in zit.