Sneakpreview nieuwe seizoen Zaantheater: van VIS TV tot Titanic

Algemeen
Angelique Finkers in de kleine zaal die nu zo is ingericht dat er - coronaproof - zitjes zijn gemaakt voor maximaal dertig bezoekers waarbij de sfeer behouden blijft.
Angelique Finkers in de kleine zaal die nu zo is ingericht dat er - coronaproof - zitjes zijn gemaakt voor maximaal dertig bezoekers waarbij de sfeer behouden blijft. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – “Bij onze openingsvoorstelling James Bond in Concert zie ik iedereen al in een mooi feesttenue voor me, in stijl nippend aan een glaasje prosecco. Vieren dat het weer kan! Hoe mooi zou dat zijn? We hebben er zoveel zin in weer van start te gaan. Het is maar één van de vele bijzondere uitvoeringen op onze zeven pagina’s tellende seizoenprogrammering. We hebben een overvolle agenda en kunnen meteen uitpakken zodra het weer kan en mag”, zegt Angelique Finkers. De directeur van het Zaantheater en haar team is klaar voor het nieuwe theaterseizoen. Wat valt er allemaal te beleven?

We pakken gelijk uit zodra het weer kan

Geen eerste lustrumfeestje in 2020 voor Angelique die in 2015 als directeur begon bij het Zaantheater. In plaats daarvan een jaar lang geen voorstellingen met publiek. Geen bruisend theaterleven maar een periode van bezuinigen, gedwongen afscheid nemen van teamgenoten. Hoe is dat voor iemand die het liefste aan de deur van het theater de bezoekers een warm en persoonlijk welkom heet?

Onwerkelijk

“Onwerkelijk. Een groot gemis. We moesten op donderdag 12 maart 2020 plotseling dicht. Ik weet nog dat ik de deur al om zes uur afsloot en naar huis ging. Een leeg theater achterlatend. Dat was me nog nooit overkomen”, herinnert ze. “Publiek brengt een theater tot leven. Die wisselwerking tussen artiest en publiek geeft ons energie.”

Geen publiek op de rood fluwelen stoelen betekende niet achterover leunen en wachten tot het sein ‘we mogen open!’ komt. Want als dat het geval is, moet er wel gelijk wat te zien zijn. De coronasluiting betekende tevens dat theatermakers zijn gaan experimenteren met andere vormen van (digitaal) theater maken.

Nieuwe manier

Angelique: “De deuren waren voor het publiek dicht maar de organisatie was in bedrijf. Los van het steeds actueel houden van de theateragenda hebben we de professionele theatermakers gefaciliteerd in het opnemen van hun voorstellingen. Een uitvoering registreren zonder publiek erbij maakt dat je andere vormen kan uitproberen. Die kun je dichter bij de artiesten plaatsen. Die op hun beurt op de camera inspelen en niet op het publiek wat ze normaliter doen. Ook de belichting is anders dan theaterbelichting; dit kun je nu helemaal optimaliseren. Een andere manier van theater vastleggen dat heel mooi en indringend spel oplevert omdat je er als kijker met je neus bovenop zit.”

Het publiek kon zo toch online naar theatervoorstellingen kijken. Iets dat veelvuldig werd gedaan door middel van het nieuw opgerichte online platform Zaan Thuis Theater. “We bereiken zo tevens mensen die niet (meer) naar het theater gingen. Bijvoorbeeld vanwege fysieke beperkingen. Ik denk dat we ook in de toekomst een vorm van digitale programmering naast de live voorstellingen laten bestaan. Niet ter vervanging maar als welkome aanvulling.”

Persoonlijke theater

Tegelijk wil het Zaantheater de rol van culturele huiskamer van Zaanstad blijven vervullen. Het persoonlijke theater waar je als gewaardeerde gast gezien wordt. En een keuze in zo’n 300 voorstellingen per jaar heeft. Waarbij twintig procent gericht is op jeugd en jongeren.

Almelo versus Zaanstad

“Als ik een vergelijking maak tussen Zaanstad en met mijn geboorteplaats Almelo zie ik veel overeenkomsten. Het zijn beide industriesteden. Hebben allebei een mooie mix van culturen. Ook het dorpse karakter in de zin van iedereen kent iedereen komt overeen. Zaankanters hebben ook een sterke sociale verbinding. Dat is de kracht van deze streek. Een streek waar ik mezelf ook goed thuis voel. Daarom sta ik, samen met mijn team, graag bij voorstellingen zelf aan de deur onze gasten te begroeten. Een vertrouwd gezicht wordt gewaardeerd. Bovendien horen we gelijk de wensen waar wij op in kunnen spelen”, vertelt Angelique, voor wie nu de verbinding legt ‘Almelo en Finkers’; inderdaad de zus van cabaretier Herman Finkers.

Breed, cultureel palet

De (relatieve) theaterstilte zorgde helaas ook voor het afvloeien van medewerkers. “Dit doet iets met je team en met onze manier van werken. We kijken meer dan ooit over elkaars grenzen. We zijn multi-inzetbaar. Dat past ook bij onze ambitie om voor iedere Zaankanter een culturele loper uit te leggen waar voor iedereen een passend aanbod te vinden is. Een breed, cultureel palet waar je als Zaankanter gebruik van kunt maken. Want laat ook één ding duidelijk zijn: corona lockdown of niet, het Zaantheater blijft bestaan!”

Zaanse initiatieven

Oké. Maar wat is er dan straks te zien als de deuren weer open mogen? Angelique hoopt dat in juni het Zaantheater eerst het onderkomen kan zijn voor de stadsprogrammering. De musicals als afsluiting van het schooljaar. De dansscholen. Local Heroes, diploma-uitreikingen. In ieder geval veel Zaanse culturele initiatieven. Op 3 juni gaat ook het Zaanterras weer open.

Kaartverkoop Titanic

Als in september het nieuwe theaterseizoen van start gaat, kunnen we gewoon in onze eigen stad genieten van praktisch alle grote namen uit de theaterwereld. Van Karin Bloemen tot Erik van Muiswinkel, van de musical Saturday Night Fever tot spektakelstuk Titanic. Wil je kaarten voor laatstgenoemde musical, dan is het goed te weten dat daarvoor op 10 mei de landelijke kaartverkoop start. De uitvoering in het Zaantheater is volgend jaar, op 20, 21 en 22 mei 2022.

“Wij zijn bezig om arrangementen samen te stellen met een boottocht inclusief een hapje en drankje. En dan aanmeren hier aan de pier. Leuk toch? Ach, we hebben er zoveel zin om dit soort grote voorstellingen te brengen”, zegt Angelique enthousiast.

The incredible Dr. Pol

Maar ook ‘The incredible Dr. Pol’ komt naar het Zaantheater (inderdaad, de Nederlands/Amerikaanse dierenarts van de tv). Alex Klaasen brengt zijn maffe Showponies terwijl ook influencer Nienke Plas op de bühne zal staan. En vergeet niet bijzondere avonden als ‘VIS TV’, het populaire, doodsaaie, eh… avontuurlijke sportvisprogramma waarin Daniel en Marco urenlang heel spannend naar hun dobbertje turen. Het Zaantheater biedt straks ook weer live muziekavonden met toppers als de Soul Diva’s. Teveel om op te noemen. De agenda is lang en verrassend veelzijdig. Maar ook; alles nog onder voorbehoud.

Meeslepende Carmen

En… goed nieuws voor wie niet kan wachten: op maandag 10 mei is Carmen te zien. De online zoomvoorstelling met operazangeres Tania Kross in de hoofdrol. Programmeur Kim Muller heet het publiek vooraf welkom en na afloop schuift Tania Kross hoogstpersoonlijk aan voor het nagesprek. De zangeres wist heel Nederland mee te slepen in dit liefdesverhaal vol passie en verraad. Het meesterwerk van Georges Bizet met alle bekende aria’s en melodieën blijkt in een fris, modern jasje nog altijd onze gemoederen behoorlijk bezig te kunnen houden. Tania Kross werd bijgestaan door de Nederlandse sopraan Francis van Broekhuizen in de rol van Micaëla en tenor Charles Hens als Don Jose. Daarnaast was Carlos Denia, een van de beste flamenco-zangers van Spanje, te zien als toreador Escamillio.

Deze exclusieve online voorstelling bijwonen? Aanmelden is kosteloos en kan via www.zaantheater.nl. Er is slechts plaats voor 100 huishoudens tijdens de online zoomvoorstelling dus wees er snel bij.

Tania Kross haar jeugddroom in vervulling gaan: een speciaal voor haar bewerkte versie van haar lievelingsopera Carmen.
Zangeres Tania Kross schuift na de online voorstelling gezellig aan voor een nagesprek.