Lijstenmakerij en Kunstuitleen Slort viert 35-jarig bestaan met actie

Algemeen
Vrolijke kleuren domineren in het kunstaanbod.
Vrolijke kleuren domineren in het kunstaanbod. (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE - Lijstenmakerij en Kunstuitleen Slort zit alweer een jaar in het nieuwe pand aan de Zuiderhoofdstraat 79 en bestaat dit jaar 35 jaar. Jolanda Nijdam nam bijna zestien jaar geleden de zaak over en wil het zevende lustrum vieren met een actie: wie in mei een Kunststuitleencontract van minimaal één jaar afsluit, ontvangt de eerste drie maanden gratis.

Jolanda werkt inmiddels al 33 jaar bij Slort. ““Ik had vroeger nooit gedacht dat ik nu een lijstenmakerij zou hebben. Zo zie je maar hoe gek het leven kan lopen,” vertelt ze. “Vanaf mijn vijftiende werkte ik al in de lijstenmakerij van Jan en Mieke Slort om bij te verdienen. Jan heeft mij het ambacht geleerd. Destijds was hij echt een vaderfiguur voor mij. Ik had het erg naar mijn zin op mijn werk.”

Nooit gedacht

Na de middelbare school ging Jolanda bewegingswetenschappen studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar in de weekenden bleef ze werken in de lijstenmakerij. “Na het afronden van mijn studie heb ik als senior onderzoeker in de bio-medische natuurwetenschappen gewerkt. Maar kwam ik er al snel achter dat het beroep onderzoeker niks voor mij is. Ik heb ontslag genomen, ben gaan reizen en heb in de thuiszorg gewerkt. Jan grapte altijd al dat ik zijn zaak wel kon overnemen, maar ik had nooit gedacht dat dit ooit werkelijkheid zou worden.”

Bijzondere verhalen

De winkel hangt vol met prachtige schilderijen met daaromheen nog mooiere lijsten.  “Elke klant heeft een bijzonder verhaal en het klantcontact vind ik erg leuk. De kunststukken die ik inlijst zijn meestal waardevol voor de klanten. Ik vind het leuk om bij te kunnen dragen aan datgene waar zij waarde aan hechten.” 

Positieve invloed

De coronacrisis heeft op de lijstenmakerij een positieve invloed gehad. “Veel mensen hebben nu meer tijd om kunst te maken, ruimen de zolder op waar ze bijvoorbeeld oude schilderijen tegenkomen en houden meer geld over om uit te geven aan kunst.” 

Lekker vrolijke kleuren

Kunst inkopen doet Jolanda op gevoel. “Meestal ga ik voor kunstwerken die lekker vrolijk zijn met veel kleur. Daar houden mijn klanten ook van. De lijstenmakerij bestaat nu 35 jaar. Ik hoop dat ik nog een hele tijd in dit pand kan blijven en het persoonlijke klantcontact kan behouden. Dan ben ik het gelukkigst.” 

Meer informatie

Meer weten over de lijstenmakerij? Kom langs op zuiderhoofdstraat 79 in Krommenie of kijk eerst op https://lijstenmakerijslort.nl.

Genoeg keuze bij Slort.