Concertreeks met Anatolische muziek langs Zaanoevers

Algemeen
Componist en arrangeur van Ten-Hut, Bas Gaakeer (rechts) en gastsolist Burak Dolutas.
Componist en arrangeur van Ten-Hut, Bas Gaakeer (rechts) en gastsolist Burak Dolutas. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - De Zaanse band Ten-Hut start in juni met een concertreeks van maar liefst zes concerten langs de Zaan. Die worden gegeven in hun nieuwe oefenruimte in broedplaats De Hellema.

De concertreeks ‘YOL’ is een combinatie van eigen werk en traditionele Anatolische nummers met de Turks-Nederlandse sazspeler en zanger Burak Dolutas. Ten-Hut staat bekend om haar samenwerkingen. Waar de band in de zomermaanden vooral als festival-act door het land te vinden is, transformeert de groep zich zo nu en dan in een akoestisch gezelschap met gastartiesten.

Ten-Hut besloot door de aanhoudende coronacrisis op zoek te gaan naar mogelijkheden om toch een programma ten uitvoer te brengen, passend binnen de coronamaatregelen. Al snel werd besloten om dit programma te spelen in broedplaats De Hellema, in studio 1508EP. Dit is de plek waar de band sinds kort haar oefenruimte en opnamestudio heeft gevestigd.

Zaanse band speelt nu samen met sazspeler en zanger Burak Dolutas

Het programma bestaat enerzijds uit unplugged vertolkingen van oude – en nieuwe Ten-Hut nummers. In het tweede gedeelte voegt gastsolist Burak Dolutas zich bij de band en zullen er traditionele Anatolische nummers afgewisseld worden met eigen werk. De keuze voor de gastartiest was snel gemaakt: Burak Dolutas is specialist in Anatolische volksmuziek en begaafd sazspeler en zanger. Daarnaast is Dolutas ook woonachtig in de Zaanstreek en geeft deze samenwerking een inkijk in de diverse muziekbeoefening die Zaanstad rijk is. 

Componist en arrangeur van Ten-Hut, Bas Gaakeer: “We kennen Burak al geruime tijd; hij is een virtuoos op saz en heeft een stem die tot elke vezel doordringt. We hebben een aantal keer samen gerepeteerd en de samenwerking is heel bijzonder en mooi. Ik denk dat de combinatie van ons eigen programma met de Anatolische muziek een verrassende ervaring voor het publiek kan zijn.”

Burak Dolutas werd in 1990 geboren in Amsterdam. Hij volgde zijn opleiding aan Codarts Conservatorium in Rotterdam en het prestigieuze ITU in Istanbul. De laatste jaren ging hij in de leer bij diverse grote meesters en deelde hij zijn kennis en vaardigheden als docent aan diverse muziekscholen en muziekpraktijken.

Concertdata

De concerten vinden plaats op: 18 juni om 20.30 uur, 19 juni om 19.30 uur en 21.30 uur, 25 juni om 20.30 uur en 26 juni om 14.30 en 19.30 uur. Kaarten zijn te bestellen via ten-hut.nl/yol. De concerten worden georganiseerd binnen de op dat moment geldende coronamaatregelen. Deze concertreeks kwam mede tot stand door een financiële bijdrage door de gemeente Zaanstad.