Social Sofa voor Rosariumpark in de maak

Algemeen
Thijs is enthousiast om de bank ook verder te gaan beplakken. Samen met Mandy heeft hij de werkplaats bij Loads in Krommenie ingericht en is alles klaar om aan de slag te gaan.
Thijs is enthousiast om de bank ook verder te gaan beplakken. Samen met Mandy heeft hij de werkplaats bij Loads in Krommenie ingericht en is alles klaar om aan de slag te gaan. (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE – “Er gaan zo’n 30.000 mozaïeksteentjes op de bank. Allemaal handmatig geknipt en erop geplakt door vrijwilligers. Daardoor is een social sofa een uniek object, zowel in ontwerp als opzet vanwege het sociale aspect van samenwerken. Samen iets moois maken doet ook wat met je”, zegt Truus Vegter, projectleider van Social Sofa Zaanstad.

Wie komt Local Heroes helpen met knippen en plakken mozaïeksteentjes?

Wellicht is het opgevallen: voor het Zaantheater staan al twee ‘sociale sofa’s. Betonnen banken die uitbundig kleurig zijn beplakt met mozaïeksteentjes. Momenteel wordt er in een hal in Krommenie hard gewerkt aan een nieuwe versie. Die is bestemd voor het Rosariumpark in Krommenie.

Sociale meerwaarde

Een social sofa is een betonnen bank die door een groep vrijwilligers wordt versierd met mozaïek. De sofa’s worden vervolgens buiten geplaatst op een plek waar mensen zich uitgenodigd voelen om te gaan zitten en een praatje met elkaar te maken. Karin Bruers bedacht het concept van de betonnen banken met een lengte van 2,24 m in de vorm van een chaise longue. Inmiddels zijn er al mee dan 1000 Social Sofa’s in Nederland te vinden.

Er staan twee sociale sofa’s voor het Zaantheater.

Het maakproces heeft een sociale meerwaarde voor de vrijwilligers die eraan deelnemen. Buurtbewoners, leerlingen, medewerkers van een bedrijf of leden van een vereniging, mozaïeken onder professionele begeleiding van Social Sofa Zaanstad een bankje naar eigen ontwerp of idee.

Local Heroes

Samen met Local Heroes, het Sociaal Wijkteam Krommenie en de Vrienden Rosariumtuin is door bewoners, jong en oud, een ontwerp gemaakt voor de social sofa in het Rosariumpark. De komende weken worden de steentjes volgens het ontwerp op de sofa geplakt. Er moet hard worden gewerkt, zodat de bank in juni feestelijk onthuld kan worden.

Vrolijke bank

“Een vrolijke bank in het park, een plek waar je elkaar kan ontmoeten voor een praatje en vooral ook het samen werken aan de sofa”. Dat is het doel legt Marjoleine van den Broek uit. Zij is projectleider bij Local Heroes, een Maatschappelijk Diensttijd project (MDT) voor jongeren gericht op persoonlijke groei en op sociale activiteiten. De Local Heroes jongeren helpen bij het maken van het ontwerp, het plakken van de steentjes en de ontmoetingsactiviteiten.

Eigen uniek ontwerp

Het Zaantheater is initiatiefnemer van het social sofa project in Zaanstad. De schouwburg initieert graag creatieve projecten met een maatschappelijke meerwaarde voor Zaanstad. Projectleider Truus Vegter en creatief ontwerper Yannick Bruine de Bruin verzorgen de uitvoer.

Altijd unieke ontwerpen.

 “In opdracht van een bedrijf of organisatie wordt een bank gemaakt met een eigen ontwerp en geplaatst op een zelf uitgekozen plek. De banken worden onderdeel van een bankenroute in de Zaanstreek. Het is steeds weer een verrassing wat de ideeën voor het ontwerp zijn en hoe creatief de betrokkenen aan de slag gaan”.

Ontwerp sofa Krommenie

Thijs van Bergen, deelnemer aan Local Heroes, hielp mee met het maken van het ontwerp. “We kunnen natuurlijk nog niet teveel verklappen maar de bank krijgt kenmerkende elementen van Krommenie, denk aan zeilen, boten, bloemen, hennep en molens. Het was echt een hele inspirerende middag om samen met bewoners en de wijkmanager mee te denken over het ontwerp.”

Lijkt het je leuk om mee te werken aan het maken van de social sofa? Er zijn nog vrijwilligers welkom. Je kan tussen 10 mei en half juni dagelijks helpen met het plakken. Stuur een mail naar localheroes@tlokaal.com of app naar 06- 30685181 (Marjoleine).

Er staan zelfs twee sociale sofa's voor het Zaantheater.
Maak plaats, maak plaats... (met dank aan Herman van Veen)
Zeg nou zelf, zo'n mooie, kleurig bank nodigt toch uit tot zitten en gezellige praat?