5 juni: ‘En Plein Air’ schilderen met Stichting Monet in Zaandam

Algemeen
Plein air schilderen bij MonetAtelier.
Plein air schilderen bij MonetAtelier. (Foto: Simone Ronchetti)

ZAANSTREEK - Op 2 juni 2021 is het precies 150 jaar geleden dat de Franse schilder Claude Monet aankwam in Zaandam. Dat wordt gevierd met tal van activiteiten waarbij centraal staat dat wat Monet toen zag, wordt verbonden met hoe we nu kijken naar de Zaanstreek en hun omgeving.

Stichting Monet in Zaandam start de viering af met ‘En plein air’ schilderen. Op zaterdag 5 juni worden (amateur)kunstenaars uitgenodigd om ‘En plein air’ te komen schilderen. En plein air is “een in de landschapsschilderkunst gebruikte term voor direct, ter plaatse, in de vrije natuur op het doek vastleggen van het onderwerp, waarbij de nadruk ligt op spelen met het daglicht”.

Deze manier van schilderen ontstond halverwege de 19e eeuw. Door de uitvinding van verf in knijpbare tubes in 1840, met lange houdbaarheid van de verf en grenzeloze mobiliteit, konden kunstschilders naar buiten. Toen maakte een combinatie van technische vernieuwing en nieuwe filosofische inzichten over het landschap dat kunstenaars naar buiten gingen om te schilderen, in de open lucht, “en- plein- air”.

Met de rol van het landschap op schilderijen, dat vanuit Engeland rond 1800 bekend wordt, staat de mens niet meer centraal. De overweldigende natuur om ons heen moet in al haar facetten en momenten worden weergegeven. Het gaat om de sfeer die emoties oproept, zoals in de schilderijen van Claude Monet, een plein-air schilder bij uitstek. 

Bootje

Monet werkte graag buiten en zocht de stilte op zodat hij ongestoord kon werken. Dat deed hij in Zaandam onder meer door gebruik te maken van een bootje waarmee hij de (Voor)Zaan op ging. Monet schilderde in Zaandam vooral En Plein Air. Veel later werkte hij binnen, in zijn atelier in Giverny, maar hij had hij grote voorkeur om in de buitenlucht te schilderen. Bekend is dat hij soms aan twaalf schilderijen tegelijk kon werken. Opgesteld naast elkaar maakte hij van dezelfde voorstelling verschillende impressies. Elk met een eigen sfeer, gevoel, intensiteit.

Het schilderevent start om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Wie mee wil doen kan meer informatie krijgen en een kaartje met de mooiste plekken om in de buitenlucht te schilderen. Opgeven kan via info@monetinzaandam.nl. Er zijn plannen om later in het Monetseizoen de gemaakte schilderijen te veilen. Een datum en locatie zijn nu nog niet bekend, wat wel zeker is, Jan de Bruin zal optreden als veilingmeester. Let op: dit is een droog weer evenement, bij storm en regen gaat het niet door.