Fotoverslag

Molentocht door Zaanstreek en Oostzaan: fietsend genieten met kans op Eropuit-box

Uitgaan
Afbeelding

REGIO – Zondagmiddag. Hét perfecte moment om lekker op de fiets te stappen voor een ‘blokje om’. De vraag is alleen: waar gaan we naar toe? Met de Molenroute, een uitgave van Marketing Zaanstreek in samenwerking met de Vereniging De Zaansche Molen, heb je een leuke route en weet je ook hoeveel kilometers je kunt maken. De redactie pakte het stalen ros, checkte de bandenspanning en reed de fietsroute oost. Goed voor 32 km.

Tekst en foto’s: Dirk Karten

We starten bij de Zaanstore. Het VVV kantoor naast het gemeentehuis.


Startpunt: de Zaanstore. 

Al kun je natuurlijk overal de route beginnen. Ik besluit de route omgekeerd (via Oostzaan) te rijden en niet gelijk langs de Zaansche Schans waar natuurlijk volop molens zijn. Boven Zaanstreek Noord begint zich een onweerslucht af te tekenen waar vooral mijn fototoestel niet blij van gaat worden. Ik koers liever richting blauwe lucht.

Ecologische oevers

Gewapend met volle accu trappen we langs het Monetatelier richting Peperstraat. Het zonnetje staat op het voormalige Sint Jan ziekenhuis aan de H. Gerhardstraat. Geen ziekenhuisbedden meer maar appartementen.


Ooit was hier het Sint Jan ziekenhuis gevestigd. 

Brrrr, ik proef nog de smerige andijvie die ik daar ooit kreeg om ‘aan te sterken’. Vlug doorfietsen over de Kepplerstraat – op de plattegrond Klepperstraat genoemd - om over de brug over bij de Walraven van Halstraat bijna als Max Verstappen in de grindbak terecht te komen. Het kruispunt is opengebroken. 


Ecologische oevers langs de Gouw. 

Mijn oog valt op het bord Ecologische oevers langs de Gouw. Een fraai doorkijkje vraagt om het maken van sfeerfoto’s.


De Zaanstreek is wel mooi, maar je moet het willen zien.

‘Alleen voor vrouwen?’

Via Poelenbrug koersen we Oostzaan in.


Welkom in Oostzaan.

Na de brug wordt de fietser begroet door een opvallende advertentie van Mike’s Gym: ‘alleen voor vrouwen’. Discriminatie! 


Huh? Alleen voor vrouwen? 

Een blik op de website doet me gelijk inbinden. Mike Passenier blijkt wel degelijk ook mannen te coachen in combat sports en speciaal in kickboxing. Ik kijk naar de foto van de imposante docent, slik en fiets snel door.

De kruising met de Kerkstraat is vast en zeker op de schop geweest waardoor bekenden niet goed door hebben dat de voorrangssituatie is gewijzigd. Terwijl ik de routekaart bestudeer, wordt er steeds druk getoeterd als er weer een automobilist voorrang neemt terwijl dat niet zo is. Het bord ‘verkeerssuatie gewijzigd’ valt blijkbaar niet genoeg op.


Tijd om even de benen te strekken en te kijken naar de kunst bij de kerk.

Bekende inwoner uit Oostzaan uit vervlogen tijden: Jacob Cornelisz. van Oostsanen.

Gezellig druk

Ik zie wel een mooie kerk en gezellig terras, maar nog geen molen. Die doemt wel op als we het Twiske binnenfietsen tussen de twee rode scheve pilaren waar iemand vast en zeker een kunstzinnige bedoeling bij had. Ha, automobilisten moeten betalen, ik fiets lekker gratis het Twiske binnen.

Kunst, gewoon omdat het leuk is. 

De Twiskemolen staat buiten de molenroute in Oostzaan maar is het kleine stukje doorfietsen waard.

De Twiskemolen.

 

‘Geitevrede.

Daardoor raak ik wel van de route af. Via een klein stukje om kom ik bij het Twiskepaviljoen weer op de molenroute. Het is gezellig druk op het terras. 


Tijd voor een bakkie (of iets sterkers) op het terras. 

Bij de Twiskehaven zijn booteigenaren lekker aan het knutselen aan hun vaartuig. Het water lokt.


Het water lokt. 

Even verderop rij ik bijna Harry Huisman en zijn duikmaat ondersteboven. De PADI duikinstructeur uit Schagen staat klaar om het twaalf graden koude water in te stappen.


Harry Huisman (rechts) en zijn duikmaat, klaar voor onder water. 

 “Ik heb een ‘natpak’, mijn maat een ‘droogpak’. Hij blijft warmer als we straks op z’n twaalf meter diepte duiken. Dan is het water vier graden”, vertelt de duikfan die zo’n drie kwartier tot een uur later weer boven water denkt te komen. Respect! Even later zit het duo op een bankje in het water hun flippers aan te trekken. Ideaal puntje om je duik te beginnen.


Ideaal om je flippers aan te trekken zo’n bankje in het water. 

Fazant

Hop, doorfietsen slakkemans! Het Twiske is heerlijk rustig. Een fazant schiet voor mijn wiel weg de struiken in. Even verderop is het verre van kalm. Volop geblaf van vele honden. De vriendengroep Water Werk West zijn hier aan het reddend zwemmen met hun honden. Veel lol voor mens en dier. En blijkbaar ook vermoeiend want een van de hondenvrienden ligt zalig in dromenland in haar tentje. 


Wachten in je tentje tot je hond aan de beurt is om het water in te springen. 

Die zijn in slagorde opgesteld met zicht op de plek waar de honden met twee rubberboten een stukje het water op worden meegenomen. Om vervolgens enthousiast terug te zwemmen naar het baasje aan de kant. Braaf!

We rijden bij de Stationsstraat het Twiske weer uit en passeren de ‘minibieb’. De plek waar je een verslag kunt vinden van de reis die het duo die aan de Stationsstraat woont ooit maakten van hun voetreis over de befaamde Santiago pelgrimsroute. 


Geef je ogen goed de kost tijdens je fietstocht en je ziet de leukste dingen. 

Nu geen tijd, maar we komen terug voor het verslag!

Het is even doortrappen tegen wind in. We koersen richting Wormerpad. 


Doortrappen slakkemans! 

Daar is molen de Windjager zien, langs het Heerenhuis (mooi opsteekpuntje) richting Wijdewormer te koersen. We passeren ook de Herkules, de Amerikaanse windmolen die in 1922 werd neergezet om de Kalverpolder te bemalen. De roosmolen: een metalen windmotor uit de jaren ’20, is nu slechts een bezienswaardigheid want de bemaling gaat via een elektrisch gemaal.

Zijsprongetje

Als we weer De Zaan kunnen zien, kun je rechtsaf slaan richting Wormer om een zijsprongentje te maken om molen De Koker te bewonderen. Op de kaart Zwarte Hengst genoemd waaronder de koren- en pelmolen met bouwjaar 1679 ook bekend staat. Het is wel een stief stukkie om want de molen staat bijna aan het eind van het Oosteinde.

Wie de molenroute helemaal af wil fietsen, keert de fiets in Wormer 180 graden en fietst dan over de Zaanse Schans terug. Het slot van mijn ’omgekeerde’ molenroute laat in hoog tempo molen na molen zien.

Op de Zaanse Schans kom je niet alleen complete molens tegen. 

We komen nu zelfs na de Zaanse Schans nog molens tegen want we pakken dan nog even meelmolen De Bleeke Dood mee en zelfs molen Het Pink aan de Pinkstraat in Koog aan de Zaan.


Meelmolen De Bleeke Dood. 

Alle molens zien die er in de Zaanstreek staan hebben we niet gehaald. Maar wel een leuke fietstocht met onverwachte verrassingen voor wie ook eens afstapt en een praatje aanknoopt. Hetzij met een groep hondenfans, stoere duikers of gewoon bij een van de opsteekpuntjes langs de route. 

Actie

De Molenroute is te koop voor slecht 2,50 euro bij de Zaanstore. Zie www.zaanstore.nl 

Leuk: wie in fietsmaand mei een Zaanse fietsfoto deelt, maakt kans op een Eropuit-box vol lekkere dingen van het Zaanse Bakkertje. Reageren kan op Facebook of tag het Instagram account van Zaans.nl Of stuur de foto voor plaatsing op social media naar info@zaans.nl. De tien leukste, grappigste of mooiste foto’s worden beloond met een Eropuit-box.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding