Monet goes Viral!

Algemeen
OrkestZ oefent met dirigent Rolf Hoogenberg.
OrkestZ oefent met dirigent Rolf Hoogenberg. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Het coronavirus heeft het samen muziek maken grotendeels stilgelegd. En dat wordt erg gemist! OrkestZ heeft samen met dirigent Rolf Hoogenberg een manier bedacht om samen te spelen zonder in één ruimte te zijn. Na een proef in maart weten we nu dat we digitaal het onmogelijke mogelijk kunnen maken!

Muzikanten loggen in op een digitale omgeving, en spelen vervolgens thuis mee met de repetitie. Het vraagt van de muzikanten nauwelijks investering, alleen een laptop en een koptelefoon. Dirigent Rolf Hoogenberg heeft inmiddels goede ervaringen opgedaan. Hij zegt: “Dit benadert de ervaring van samenspelen heel goed, omdat de timingsverschillen wegvallen met Jamulus.”

Een Monet-concert

Op deze manier wil OrkestZ met een groep van minstens 50 enthousiaste muzikanten een aantal muziekwerken instuderen, in een harmoniebezetting (blazers en slagwerk) aangevuld met de bugels uit de fanfare-orkesten. Het doel: een Monet-concert op zaterdagavond 13 november. Dit jaar is het 150 jaar dat de bekende impressionistische schilder Claude Monet in Zaandam verbleef. Hij raakte geïnspireerd door het Noord-Hollandse licht dat in al het water weerkaatste, een maakte een aantal prachtige schilderijen. OrkestZ wil graag bijdragen aan de viering van het Monet-jaar door een mooi muzikaal programma samen te stellen dat aansluit bij het impressionisme.

Viering Monet jaar

“Het liefste spelen we dit concert live met publiek, bijvoorbeeld in cultureel centrum de Bullekerk, dat ook het hart van de viering van het Monet-jaar wordt,” zegt bestuurslid Paulijn de Bruijne. Maar wat als er in november door de Corona-maatregelen nog geen concert voor publiek gegeven kan worden? “In dat geval is het ook heel goed mogelijk om een online uitvoering te verzorgen via Jamulus. Zo’n online live concert, waarbij de muzikanten vanuit hun eigen huiskamers meespelen, is een mooie manier om te laten zien hoe innovatief de amateurkunst in Zaanstad is!”

Aanmelden

Zin gekregen om mee te doen? Meld je snel aan want de repetities starten op vrijdagavond 11 juni om 19.00 uur. Muzikanten kunnen zich melden via www.orkestz.nl/aanmelden.