€ 22.000 voor ‘Buurtkeuken Bullekerk’

Algemeen
Vrijwilligers van de Uitsmijterij
Vrijwilligers van de Uitsmijterij (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – De Bullekerk ontvangt een donatie van € 22.000 van het Oranje Fonds voor het project ‘Buurtkeuken Bullekerk’. Met dit project komt de Bullekerk tegemoet aan de groeiende behoefte van kwetsbare buurtbewoners om gelijkgezinden te ontmoeten. Met een keuken voor de buurt, want samen koken en samen eten verbindt.

De organisatie van de Bullekerk constateert een groeiende behoefte aan een plek waar mensen kunnen samenkomen.

Met name bij de kwetsbare ouderen en jongeren uit de wijk is deze behoefte groot, getuige de constatering van het Sociaal Wijkteam Zaandam West-Oude Haven en het Wijkoverleg Oud-West. Samen bespreken zij wat zij voor deze groepen kunnen betekenen. Door de Coronacrisis zijn veel activiteiten vanaf maart 2020 gepauzeerd. Juist hierdoor wordt de behoefte om mensen te kunnen ontmoeten steeds groter. Programma adviseur Mirjam Lammers van het Oranje Fonds: ‘Samen koken en eten is een aantrekkelijke en positieve manier om mensen met elkaar te verbinden en eenzaamheid te verminderen. De Bullekerk heeft laten zien veel wijkbewoners te trekken, en maar liefst 80 vrijwilligers zetten zich er in voor anderen’.

Buurtkeuken Bullekerk

Al vanaf de start van het Cultureel Centrum organiseert de Bullekerk samen met het Sociaal Wijkteam wekelijks ‘de Uitsmijterij’. Een initiatief voor alleenstaande ouderen uit de wijk om tegen een geringe vergoeding een uitsmijter te komen eten en buurtbewoners te kunnen ontmoeten. Al twee jaar komen ouderen uit de wijk, vaak onder begeleiding, elke dinsdag naar het Centrum om een dubbele uitsmijter te eten en gelijkgestemden te ontmoeten.

Met de realisatie van de Buurtkeuken kan de Bullekerk deze activiteiten uitbreiden. Directeur Niels Busch: ‘Van oudsher had de Bullekerk al een sociale functie. Het was een plaats van samenkomst om uiteenlopende redenen. We zijn blij dat we door de steun van het Oranje Fonds deze functie kunnen behouden en uitbreiden.’ De geplande activiteiten zijn bedoeld voor kwetsbare groepen: alleenstaande ouderen, volwassenen met psychische problemen en jongeren die in de problemen zijn geraakt. Het samen koken en eten blijkt een effectieve wijze om mensen uit hun sociaal isolement te halen.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

De Uitsmijterij

Vanaf dinsdag 8 juni is er weer elke week van 12.00 tot 13.30 uur een Uitsmijterij in de Bullekerk. De kosten zijn €2 per persoon voor een uitsmijter ham/kaas. Koffie/thee of melk gratis. Liefhebbers kunnen zich op dinsdagochtend tussen 10.30 en 11.00 uur aanmelden via 06 51035095.