Heropening Filmtheater De Fabriek op 5 juni met supersterk programma

Uitgaan
Scène uit De Oost.
Scène uit De Oost. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Na ruim een half jaar na sluiting, kunnen eindelijk de deuren weer open bij filmtheater De Fabriek. En dat is maar goed ook want er is gelijk een sterk filmprogramma te zien in de Jan Sijbrandsteeg 12.

Zoals de Oscarwinnaar die nog niet op het witte doek te zien was: Nomadland. Maar ook de film over de Nederlands-Indië oorlog De Oost, het muziekspektakel met Talking Heads frontman David Byrne in David Byrne’s American Utopia. Of het Italiaans drama met een roze tintje in La dea fortuna, een prachtige documentaire over (en deels van) jonge migranten Shadow Game. Voor de jeugd draait de nieuwe avonturen van Buurman & Buurman, de knuffelachtige Dropje en nog veel veel meer.

NOMADLAND gaat in landelijke première op zaterdag 5 juni 19.00 uur. Verder te zien op zondag 6 juni 19.50, maandag 7 juni 19.50, woensdag 9 juni 20.10. Na de economische ondergang van haar bedrijf op het platteland van Nevada gaat Fern met een bus op pad om de wereld te verkennen als een moderne nomade. In Nomadland spelen echte nomaden de mentoren en vrienden die Fern steunen tijdens haar ontdekking van het Amerikaanse westen. Nomadland is de winnaar van twee Golden Globes en drie Oscars. 

DE OOST gaat in landelijke première op zaterdag 5 juni 21.20 uur. Verder te zien op dinsdag 8 juni 19.50 uur. Indonesië, 1946. Johan is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt Johan in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk. Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager. Met hoofdrollen voor Gouden Kalf winnaars Martijn Lakemeier en Marwan Kenzari.

DAVID BYRNE’S AMERICAN UTOPIA gaat in landelijke première op zaterdag 5 juni 21.40 uur. Verder te zien op zondag 6 juni 13.50 en woensdag 9 juni 20.00 uur. Regisseur Spike Lee documenteert de briljante en tijdloze Broadway-show uit 2019 van voormalig Talking Heads-frontman David Byrne, gebaseerd op zijn gelijknamige, meest recente album en tour. Hij werkte hiervoor met een levendige, nieuwe band en dansers uit de hele wereld en transformeerde zijn muziek in een tegengif tegen de polarisatie in Amerika en de rest van de wereld. 

UNDINE gaat in landelijke première op zaterdag 5 juni 16.30 uur. Verder te zien op zondag 6 juni 20.00 en dinsdag 8 juni 20.00 uur. “Als je weggaat, moet je dood”. Met deze woorden laat de schijnbaar onbewogen Undine Johannes achter op een Berlijns terras, net nadat hij gezegd heeft niet met haar verder te willen. Undine is historica en gids, gespecialiseerd in de stadsontwikkeling van Berlijn en ze gaat naar haar werk. Tijdens haar volgende pauze valt ze halsoverkop voor beroepsduiker Christoph, als ze samen door een merkwaardig ongeluk doorweekt tussen de scherven en vissen van een uit elkaar gespat aquarium belanden.

SHADOW GAME gaat in landelijke première op zaterdag 5 juni 19.10 uur. Verder te zien op zondag 6 juni 16.20 uur. In deze documentaire mozaïekvertelling worden de ervaringen van jonge vluchtelingen samengesmeed tot een universeel verhaal. Zullen ze alle obstakels overwinnen en een nieuw thuis vinden? Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel (De Deal) verschillende jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. Een deel van het materiaal is door de jongens zelf op hun telefoon gefilmd.

LA DEA FORTUNA gaat in landelijke premère op zaterdag 5 juni 16.20 uur. Verder te zien op zondag 6 juni 20.10, maandag 7 juni 20.00 en woensdag 9 juni 15.10 uur. 

Alessandro en Arturo zijn al meer dan vijftien jaar samen. De passie is uit de relatie geraakt en ze praten zelfs over uit elkaar gaan. Dan op een dag staat hun vriendin Annamaria voor de deur. Ze moet een paar dagen naar het ziekenhuis en vraagt of ze op haar kinderen willen passen. De komst van de twee verstoort hun dagelijkse ritme, maar de verantwoordelijkheid voor de twee kinderen zorgt ook voor een onverwachte wending in hun leven...

DROPJE gaat in landelijke première op zaterdag 5 juni 14.00 uur. Verder te zien op woensdag 9 juni 15.00 uur. Het is geen jongen, geen meisje, en geen knuffel ... het is gewoon Dropje! Dropje woont in ‘De Alleswinkel’; Dropje is nieuwsgierig en beleeft van alles met de kinderen die langskomen. Perfect voor de allerkleinsten. 

 

BUURMAN & BUURMAN: BAKKEN EN GRILLEN gaat deze week in landelijke première. Te zien op zondag 6 juni 14.00 uur. De buurmannen bouwen een barbecue en maken op een originele manier ijsblokjes en brood. Daarna sluiten ze zichzelf per ongeluk op. Bekijk het allerlaatste avontuur nu in de bioscoop, a je to! 

Zie voor meer informatie en kaartverkoop: www.de-fabriek.nl. Vanaf een half uur voor aanvang van de eerste film zijn kaartjes ook te koop bij de filmkassa, ook voor vertoningen op latere dagen.