‘Ukraine kan best nog wel eens lastig worden’

Oranje
Don Leo is al in oranjesferen.
Don Leo is al in oranjesferen. (Foto: Dirk Karten)

WORMER – “De wedstrijd van Oranje tegen Ukraine kan best nog wel eens lastig worden. De spelers komen uit een land waar letterlijk wordt gevochten. De drive om te presteren zie je terug op het voetbalveld”, voorspelt ‘Don’ Leo van der Hoeven. Oranjefan tot in zijn haarwortels. Bekend lid van de Oranje supportersclub waardoor hij bij de ‘harde kern’ hoort van de tweehonderd man sterke groep fans die geen (uit)wedstrijd overslaat van ons nationale team. Hoog tijd om de ‘Don’ aan de tand te voelen over hoe het ons team zal vergaan op het komend EK.

‘Don’ Leo: Oranjefan van het eerste uur blikt vooruit

De directeur van reisbureau Apollo uit Wormer en Krommenie (hij nam in december ’99 het reisbureau in Krommenie over van oud-voetballer Bob van Rijssel) raakte in de ban van het edele spel met de bal doordat een oom hem op jeugdige leeftijd meenam naar een EK wedstrijd van Ajax.

Johnny Rep als buurman

“Geweldig. In één woord. Het was bovendien de eerste lichtwedstrijd in het Olympisch Stadion. Zoveel licht, ik dacht dat bestaat niet! Het was een gouden tijd waarin ik zelf ook voetbalde en coryfeeën als Johnny Rep als buurman had”, haalt Don Leo herinneringen op.

Oranje Indiaan

Echt serieus fan van Oranje werd hij vanaf ’88. Vanaf die tijd maakt Leo ook deel uit van de tweehonderd fans die present zijn bij elke wedstrijd van ons nationale team. Hij werd vaak gezien in gezelschap van de ‘Oranje Indiaan’, zijn voetbalmaatje Gerard Hindriks. (‘Gradje’).

Feesten

“Een tijd van alleen maar feesten. De beste wedstrijden waren die in Zuid-Afrika en Brazilië. Je reisde dan vier, vijf weken lang door deze landen en zag van alles. De combinatie reizen en voetbal vind ik ook echt top. Ik prijs me daarbij gelukkig dat te kunnen doen doordat ik zelfstandig ondernemer ben én dankzij mijn team die op het thuisfront de zaken door lieten gaan”, zegt Leo.

Gênant

De klad kwam erin Ajax in Europees verband te volgen tijdens de kwartfinale van het EK tegen Arsenal in Londen. “Toen ik zag dat een groep supporters als vandalen spiegels van auto’s afbraken, besloot ik niet meer mee te gaan. Gênant gewoon. Wel werd ik daardoor nog fanatieker Oranjefan”, lacht Leo.

Duitsland…

Hij is blij te merken dat de sfeer een stuk beter is als Oranje tegen Duitsland speelt. “De finales van ‘74 en ’78 blijven natuurlijk zeer doen, maar gelukkig is spelen tegen de Duitsers niet meer té beladen. Natuurlijk was ik bij de halve finale van het EK in ’88 waarin Marco van Basten het legendarische doelpunt maakte. Winnen van de Duitsers blijft natuurlijk wel mooi!”

Prangende vragen

Hoog tijd om nog wat prangende vragen af te vuren aan Don Leo.

Wie gaat het eerste doelpunt voor Oranje maken?

“Davy Klaassen.”

Welke speelstijl verwacht je van Nederland tijdens dit EK?

“Ik wil niet voor coach spelen, want we hebben er al zeventien miljoen. Maar ben geen fan van Frank de Boer als coach. Hij denkt nog teveel als verdediger. Al denk ik dat het een 4-4-3 opstelling gaat worden. Ik snap dat hij vanuit de verdediging gaat opbouwen, maar belangrijker is dat er straks een (h)echte ploeg staat. Dat moet de kracht van het Nederlands team zijn.”

Hoe hoog gaat Oranje deze keer eindigen?

“Ik ben daarover niet zo heel optimistisch. Ik denk dat we met een plek in de kwart finale al blij mogen zijn.”