Van bank naar bank: Marene Kok presenteert Zaanse wandel- en fietsroutes

Algemeen
Marene Kok: "Via de QR-code vertelt elk bankje zijn eigen unieke verhaal."
Marene Kok: "Via de QR-code vertelt elk bankje zijn eigen unieke verhaal." (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – Er zit zo’n 400 uur werk in het project waarbij ze zelfs de gemeente Zaanstad zo enthousiast maakte dat er een nieuwe bank werd geplaatst op de route; Marene Kok presenteert als creatieve en vasthoudende Zaandamse gids aan de Zaan haar splinternieuwe ‘Van bank naar bank-wandel- en fietsroutes’. Het officiële eerste exemplaar wordt 18 juni als pakket in de goedgevulde speciaal ontworpen rugtas gegeven aan Annette Baerveldt, wethouder cultuur van Zaanstad. Het Zaans Stadsblad liep een stukje met Marene Kok mee en presenteert een sneakpreview van de route door Zaanstad Noord.

Door Dirk Karten

“Hier heb je kaart, kijk maar of je eruit komt”, zegt Marene vrolijk (samenvoeging van Maartje en Irene) en drukt de plattegrond in handen. “Het is nog een concept op A4-formaat. De echte map wordt een stuk groter en mooier gedrukt”, zegt ze er gelijk bij.

‘Elk bankje vertelt z’n eigen unieke verhaal’

De veertien kilometer lange wandelroute begint bij het NS station in Wormerveer en eindigt bij het treinstation Zaandijk-Zaanse Schans. Je komt dus makkelijk met de trein weer terug bij het begin. Al snel wordt duidelijk dat dit geen ‘dertien in een dozijn’-wandeling wordt. Marene haar kennis van de Zaanstreek dwingt respect af. Evenals haar netwerk. Met hulp van ontwerpbureaus ontwikkelde ze in het verleden al, onder meer voor Marketing Zaanstreek, Zaanse wandel- en fietskaarten. Nu heeft ze een drieluik ontwikkeld. Er is een Van bank naar bank-wandelroute door Zaandam (13 km), Zaanstad Noord (14 km) én een fietsroute van 34 km.


Cultuur snuiven in de Molukse buurt van Wormerveer. 

Kennis over de Zaanstreek

Marene is als ex-juf en ex-voorlichter vertrouwd met het overdragen van kennis en vertellen van verhalen. Ze is nu ruim twaalf jaar gids voor groepen. Die neemt ze wandelend, op de fiets of met een boot mee naar de mooiste en onbekende plekjes in onze streek. Haar insteek is op speelse manier wat vertellen over de stedenbouw, architectuur, cultureel erfgoed of de historie. “In de Van bank naar bank-routes zijn groen en water de kernwoorden. Op de bankjes kun je even uitrusten en met elkaar in gesprek gaan. Heel bewust blijf ik weg uit het Hembruggebied en de Zaanse Schans. Daarover kun je al genoeg vinden. Bovendien is er in de Zaanstreek zoveel meer te zien. Wat weten mensen bijvoorbeeld over de thema’s waarmee de wijk Saendelft is gebouwd? Ik wil met de nieuwe routes Zaanstad van andere kant laten zien en leren kennen”, zegt ze bevlogen.


De spullen mag je meenemen, de bank laten staan a.u.b. 

Dat ‘beter leren kennen’ heeft Marene op een heel eigentijdse wijze letterlijk tot leven gebracht zonder dat ze zelf als gids meeloopt of fietst. Bij het eerste bankje op onze route in de Zaanbocht is het zaak met de gsm de QR-code te scannen. Dat kan ook op de routekaart zelf, maar ook op het metalen plaatje dat met anti-diefstal schroeven op de banken vastzit. Even simpel je fotoapplicatie openen op de gsm, richt op de QR-code, tik op het scherm en …. bij onze eerste bank vertelt Piet Kleij in heerlijk Zaans dialect hoe hij ‘op zaterdag te warskip ging’. Een ‘annekdote‘ uit het boekje ‘Deer hoor ik je’ van ras-Zaankanter Klaas Woudt. Ook unieke historische foto’s van de voormalige stoomoliefabriek De Liefde, die aan de overkant van de Zaanbocht staat, komen tevoorschijn.

Samenwerking

“Hoe ik op het idee kwam van de QR-codes? Phoe, daar vraag je wat. Je komt ze overal tegen. Met de QR-code vertelt elk bankje zijn eigen unieke verhaal”, vertelt Marene die uitlegt dat het bank-project begon in samenwerking met Truus Vegter (spin in het web van de sociale sofa’s) en Jacob Passander, initiatiefnemer van de Vriendentuin in Krommenie. Samen met hen zijn de routes samengesteld. Daarnaast zijn er diverse Zaankanters in Marene’s netwerk benaderd voor het inspreken van de teksten, de filmpjes etc. “Zo steek je iedere keer wat op én bent lekker actief buiten. De noord-route leidt langs elf bankjes. Het voert de deelnemer van Wormerveer door Krommenie en Assendelft naar Zaandijk.”


Bruggetjes genoeg op de Van bank naar bank route door Zaanstreek Noord.

Stickers

Een straat missen is haast onmogelijk. Want los van de overzichtelijke routekaart met duidelijke aanwijzingen, foto’s als herkenbaar punt en helder geschreven teksten, plakt Marene op plekken waar een straatnaambord niet in het zicht staat, stickers als markering voor de wandelaar. “Er wordt in Zaanstad altijd wel ergens gebouwd, dus soms is een kleine omweg nodig. Als dat het geval is, wil ik het graag weten via een mailtje naar gidsaandezaan@gmail.com Dan plak ik extra stickers.” Inmiddels lopen we precies door haast vergeten straatjes en bruggetjes door de Molukse buurt. Natuurlijk wordt de historie van de buurt en bewoners niet vergeten. Een vrolijke parasol in een tuin onderstreept nog eens het culturele karakter van de wijk.


Rara, waar staat dit bankje in het groen verscholen? En wat vertelt hij? 

Dan zetten we koers richting Krommenie. Bij het derde bankje ergens in het Noordsterpark is helemaal duidelijk: de nieuwe routes zijn een waardevolle, unieke en op-en-top Zaanse aanvulling op de bestaande routes. Via de QR-codes wordt de wandelaar (of fietser) iedere keer verrast met leuke filmpjes, unieke historische foto’s en interessante teksten.

De teksten op de routekaart worden ook in de Engelse taal aangegeven.


Zeker nu de natuurlijk op z’n mooiste is, is wandelen heerlijk ontspannend. 

Wandel- en fietspakket

De drie routes zijn vanaf 15 juni als pakket voor 12,50 euro te koop bij de Zaanstore in Zaandam (naast het gemeentehuis). De drie routekaarten worden geleverd in een fraaie rugtas, samen met een ontsmettende handgel, flesje water tegen de dorst onderweg, kauwgom voor een frisse mond en pakje Sultana’s tegen de knorrende maag.

Zie voor meer informatie ook https://gidsaandezaan.nl

Welk Zaans verhaal vertelt dit bankje en waar staat het?
Je wandelt ook langs bijzondere gebouwen.
De spullen op deze bank mag je zomaar meenemen...
De route voert ook over bruggetjes.
Het is ook de bedoeling om af en toe op een bankje uit te rusten en met elkaar in gesprek te gaan.
Mooi doorkijkje.
Waar is dit nu?
Mooi stukje cultuur onderweg. Tip: vergeet je fototoestel niet mee te nemen!