Oproep aan Zaankanters: waarvoor moet de VVD Zaanstad zich inzetten?

Algemeen
Stephanie Onclin wil zich graag inzetten om ons lieve leven in Zaanstad te behouden én verbeteren. Maar daarvoor moet ze wel de wensen weten die er leven in de stad en dorpen van Zaanstad.
Stephanie Onclin wil zich graag inzetten om ons lieve leven in Zaanstad te behouden én verbeteren. Maar daarvoor moet ze wel de wensen weten die er leven in de stad en dorpen van Zaanstad. (Foto: Bert Onclin)

ZAANSTREEK – “Toen ik in 2013 mijn eerste stappen zette in de Zaanse politiek had ik de ambitie om de eerste vrouwelijke premier van Nederland te worden. Die stip op de horizon heb ik inmiddels aangepast tot een wezenlijke bijdrage leveren aan de Zaanse samenleving. Politiek mag geen doel op zich zijn”, stelt Stephanie Onclin, sinds 2019 fractievoorzitter van de VVD Zaanstad.

De ambities van VVD-lijsttrekker Stephanie Onclin voor de Zaanstreek

Ze praat met veel passie over haar werk als politica en kan oprecht genieten van de dynamiek die het vak met zich meebrengt. “Ik vind het een eer dit werk voor de Zaankanters te mogen doen. Ik heb al zoveel mooie mensen ontmoet met dezelfde passie om deze stad weer een stukje mooier te maken. Misschien past de politiek daarom wel zo goed bij me. Ik ben een loyale, oprechte verbinder.”

Red Bull erin en dóór

Tegelijk is het kei en keihard werken want naast haar werk voor de VVD Zaanstad werk Stephanie fulltime als projectleider bij het Ministerie van Defensie/marine bedrijf in Den Helder én is ze moeder van een samengesteld gezin. “Er wonen twee van de drie kinderen uit een vorige relatie van mijn partner bij ons. En we hebben samen een kind, nu drie jaar, gekregen. Een lekker druk leven. Ach, lokale politiek bedrijven is ook een vorm van topsport. Je moet het kunnen opbrengen om na je uren in loondienst toch bij die Zaanse ondernemer aan te kloppen die dat aan je vroeg. Dan maar een blikje Red Bull erin en doorgaan”, lacht Stephanie.

Jasje van schokbeton?

Zaankanters en politiek, die combinatie zorgt op sociale media vaak voor een eindeloze stroom reacties, vaak vanuit de onderbuik gegeven. Een jasje van schokbeton dragen tegen deze toetsenbordridders leer je vaak pas met de jaren. Wat drijft de jonge (30) inwoonster uit Wormerveer om zich toch – bij voorkeur als raadslid – voor de volle honderd procent in te zetten voor de Zaanse inwoners?

“Ik kan de Zaanse, directe en nuchtere instelling wel waarderen. Ik woon hier al mijn hele leven en weet dat het een streek is waar de mensen hard werken en het hart op de tong hebben. De schouders eronder zetten en gaan. De ‘niet lullen maar poetsen‘-mentaliteit past bij mijn eigen manier van werken. Ik hou van aanpakken en doorpakken. Maar dat kan ik niet alleen. Om zaken goed aan te kunnen doen heb ik wel de input van mijn streekgenoten nodig. Vertel wat goed gaat, maar ook wat we als VVD kunnen doen om deze regio nog beter en mooier te maken.”

Best trotser

Kom niet aan de Zaanstreek, want dan knaag je aan de ziel van Stephanie. Al geeft ze toe dat we best wat trotser mogen zijn op onze eigen regio. “Moet je kijken hoe goed de Zaanse foodindustrie de coronacrisis heeft doorstaan? Neem de gepassioneerde inzet van vrijwilligers in het Monet atelier. Het is toch geweldig dat onze streek eeuwen geleden al beroemde schilders inspireerde?”

Ambities

Terug naar de politiek. Want volgend jaar staan de gemeenteraadsverkiezingen op het programma. In de ledenvergadering van afgelopen maandag is Stephanie unaniem verkozen tot lijsttrekker van de lokale VVD. Er breekt voor haar nu een periode aan van veel input ophalen in de stad en de eerste stappen van de lokale campagne zijn al zichtbaar.

Wat zijn de ambities van Stephanie voor de komende raadsperiode?

“Ik wil inzetten voor een veilig Zaanstad waar het fijn wonen én werken is. Met in ieder geval speerpunten als: jeugdzorg (de problematiek die ik zag is heftig en vraagt om goede aanpak), afschaffen van de hondenbelasting, de ruimtelijke orde/de openbare wegen op orde brengen c.q. houden, goede ontsluiting van Westerwatering en verder bouwen. Want er moet veel meer woonruimte komen in Zaanstad.”

Waarom is Stephanie daarvoor de aangewezen persoon?

“Ik ben weliswaar nog jong, maar heb veel geleerd over hoe de politiek werkt. Door mijn rollen als fractie-assistent, steunraadslid, vicefractievoorzitter en nu fractievoorzitter, weet ik hoe het vak in de praktijk werkt. Ik zag ook de politieke ‘hijgerigheid’, de oneliners in de besluitvorming. Die kom je tegen als er te weinig tijd in het debat wordt genomen om het genuanceerde verhaal te vertellen. Daarbij ben ik trots op mijn fractie. Die bestaat nu uit een stabiel team dat vertrouwen in elkaar heeft. Samen werken we aan de ambitie de VVD weer de grootste partij in Zaanstad te laten worden.”

Oproep aan Zaankanters

Stephanie Onclin wil zich graag inzetten om ons lieve leven in Zaanstad te behouden én verbeteren. Maar daarvoor moet ze wel de wensen weten die er leven in de stad en dorpen van Zaanstad. Het verkiezingsprogramma van VVD Zaanstad wordt momenteel geschreven en daarom deze oproep: waar zou de VVD zich in de komende vier jaar voor moeten inzetten in Zaanstad? Reageren kan door een mailtje te sturen naar: stephanie.onclin@vvdzaanstad.nl.