‘Geknorrepot’ van Zaankanters én ondernemers laten doek vallen over Foodfestival aan de Zaan

Uitgaan
De kans dat er ooit weer een Foodfestival in de Zaanbocht wordt gehouden is klein.
De kans dat er ooit weer een Foodfestival in de Zaanbocht wordt gehouden is klein. (Foto: aangeleverd)

WORMERVEER – “De beslissing om het Foodfestival af te lasten moesten we nemen toen we geluiden hoorden dat ook sommige ondernemers in de Zaanbocht niet zaten te wachten op een ééndaags festival voor hun deur. Er werd geknorrepot waardoor wij weer sikkeneurig werden en besloten tot stoppen. Laat ik gelijk zeggen dat lang niet iedere ondernemer ontevreden was om na anderhalf jaar stilstand weer wat reuring in de Zaanbocht te zien gebeuren”, vertelt mede-organisator Peter Sikkes er gelijk bij. Maar de weegschaal sloeg ook bij zijn organisatiepartner Marjan Hoffman door naar de negatieve kant.

Ze hadden er samen veel zin in om een leuk foodfestival te presenteren. Het duo stak in onzekere coronatijden de kop boven het maaiveld omdat ze graag de mensen blij maken met een leuk festival. Even de kans geven de zorgen van de lockdown en corona ellende te vergeten en gezellig met vrienden happen en snappen aan de boorden van de Zaan. 

Negatief

Tegelijk zagen ze een eindeloze stroom negatieve reacties op de socials op het dit keer heffen van entree. En de door de overheid verplichte negatieve coronatest die bezoekers moeten laten zien. De uitleg dat bijvoorbeeld een zweefmolen huren om een leuk event neer te zetten ook geld kost, het regelen van vergunningen, betalen van bewaking etc. leek niet door te dringen tot het Zaanse publiek. Die vond dat wat altijd gratis was ook gratis moest blijven. Zij zagen liever geen festival dan een aangepast festival. Onder het motto ‘het eten was immers vorige keer al duur’ en ‘we blijven dan liever thuis bier drinken’ werd zelfs opgeroepen tot een boycot. Zo werd genadeloos het eerste openlucht festival in de Zaan na de voorzichtige versoepelingen van de lockdown de grond ingeboord. Einde oefening voor een festival waar voordat de corona toesloeg nog zo’n 13.000 Zaankanters plezier aan beleefden en de winkeliers in de Zaanbocht werden gepromoot.

Versoepelingen in zicht

“We hadden zelfs het tij mee want eind juni zouden er weer meer versoepelingen komen. Maar als het publiek zo negatief reageert omdat ze deze keer 12,50 euro (tot 18 jaar 5 euro) moeten betalen voor toegang tot een leuk en goed (lees veilig) georganiseerd festival, met een gratis consumptie, straat entertainment én mooie muzikale live acts, dan moet je beslissen om te stoppen. We zagen ook in praktische zin geen tegengeluiden, dit was gewoon echt te doen. En voor degenen die riepen ‘dan gaan we wel naar editie 2022’; dat is echt te voorbarig. Want het plezier bij de organisatie is weg en voor mij is dat definitief”, aldus Peter.