Win een boek van de Zaanse Dan Brown

Algemeen
Tom met Manuela, medewerkster van de Bruna voor de promotie van zijn eigen boek.
Tom met Manuela, medewerkster van de Bruna voor de promotie van zijn eigen boek. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Vanavond, donderdag 24 juni, overhandigt Tom Vanderlaken in het Rijksmuseum van Oudheden het eerste exemplaar van zijn Da Vinci Code achtige boek De Geheime Oorsprong. De week erop, donderdag 1 juli 15.00 uur, signeert hij in zijn woonplaats Zaandam boeken bij Bruna aan de Dam, ook boeken die daar eerder gekocht of besteld zijn. Eerder schreef hij in Zaandam non-fictie boeken over de oudheid en een zoektocht naar het paradijs. Dit is zijn onder pseudoniem geschreven fictie debuut.

In het verlengde van al bestaande ‘true crime’ boeken, wordt het boek omschreven als de eerste ‘true quest’ van Nederlandse bodem, en wel van Zaanse bodem. De queeste over drie continenten is verzonnen, maar alle landschappen, gebouwen en speciale voertuigen bestaan echt. Zo zijn er twee achtervolgingsscènes die zijn geïnspireerd door de iconische scene uit de James Bond film Goldfinger, met een moderne versie van de auto die in Zaandam in onderhoud is. Echt ook zijn de aanwijzingen die de hoofdrolspelers aantreffen in het Rijksmuseum van Oudheden, en in de oudste codex van de Lage Landen die in een kluis in de Leidse Universiteitsbibliotheek ligt.

De auteur is geïnspireerd door Umberto Eco en Dan Brown, en leerde van schrijver Jeroen Windmeijer dat er in Nederland genoeg interessante plekken zijn voor een dergelijk boek. Nieuw is dat de auteur de queeste zo realistisch mogelijk maakt, en daarin een echt mysterie verwerkt dat nog nauwelijks aandacht kreeg: het feit dat het oorsprongsverhaal blijkt te ontbreken uit alle oudste Bijbelcodices, en sinds 1958 ook uit de oudste Hebreeuwse Bijbel, een operatie van de Israëlische geheime dienst die meer dan een halve eeuw geheim is gehouden.

De zinderende speurtocht zet de lezer op een spoor dat verder onderzoek verdient, zo concludeert een wetenschapper op de achterflap. Vanuit zijn Zaanse woning deed de auteur veel research om bijvoorbeeld een uniek kijkje achter de schermen te bieden bij de CIA, van exacte salarissen tot de echte werkomstandigheden. Voor een zo geloofwaardig mogelijk beeld las een inlichtingenexpert mee, en bijvoorbeeld een piloot voor een aantal vliegstunts. De meeste locaties bezocht de auteur zelf. Met de filmisch geschreven scenes kan de lezer ondanks corona mee op reis langs drie continenten.

Het boek laat zich simpel lezen als een spannende avonturenroman met spelenderwijs informatie zoals een cursus hiëroglieflezen in één minuut. Met dergelijke kennis ontrafelen de hoofdrolspelers stapsgewijs het mysterie, waarbij de actieve lezer tussendoor kan proberen hen voor te zijn. Achterin het boek staan locaties in binnen- en buitenland waar de lezer het avontuur desgewenst deels zelf kan herbeleven. Op de homepage van het Haagse Museon is een gratis lezing te zien waarin de auteur onder meer uitleg geeft over het nieuwe ‘true quest’ genre.

Tom Vanderlaken. De geheime Oorsprong. Zomer & Keuning. 376 pp. ISBN 9789020542042. € 19,99. Gesigneerde exemplaren zijn ook vooraf te bestellen bij de Bruna.

Loot mee voor een exemplaar!

Speciaal voor de lezers van het Zaans Stadsblad worden twee boeken verloot. Stuur een mailtje naarredactiezaan@rodi.nl met als onderwerp ‘De Zaanse Dan Brown’, uw naam, adres en telefoonnummer. De winnaars krijgen het boek thuisgestuurd.