Bezoekers De Sluis in actie tegen zwerfvuil

Nieuws
Bezoekers De Sluis tijdens Landelijke Opschoondag van NederlandSchoon. (Foto: De Sluis)
Bezoekers De Sluis tijdens Landelijke Opschoondag van NederlandSchoon. (Foto: De Sluis) rodi.nl

ZAANDAM - Afgelopen zaterdag stond in het teken van de Landelijke Opschoondag, een initiatief van NederlandSchoon. Een team van dertig bezoekers van De Sluis verzamelden een flinke berg afval in Kogerveld. Helaas troffen ze ook veel oude peuken aan. De Sluis is de locatie waar vrijwilligers Nederlands oefenen met nieuwkomers en samen leuke activiteiten houden.
De Sluis werkt al een week vanuit het thema 'afval'. Besproken is bijvoorbeeld wie in Zaanstad het afval ophaalt, en natuurlijk worden vanuit dat thema nieuwe woorden en zinnen geleerd. Zaterdag werd het thema afgesloten met een zwerfvuilactie.
Vier teams trokken in verschillende richtingen de buurt in. Kinderen uit Nederland en Syrië droegen trots de opvallende hesjes. Tijdens het opruimen werd volop Nederlands geoefend. De sfeer was ronduit feestelijk toen de buit bekendgemaakt werd: bijna twintig zakken vol afval uit de buurt. Als beloning kregen de kinderen een diploma en was er een gezamenlijke lunch. Opvallend was het enorme aantal peuken dat was verzameld. De nieuwkomers doen een oproep: "Gooi uw peuken niet op de straat, ze verteren niet!"
Met de actie is niet alleen de buurt opgeruimd, ook is een stuk milieubewustzijn gecreëerd bij jong en oud. Wilt u het videoverslag zien? Google Sluisvlog 96. Meer informatie is te vinden op: www.zaanstadvoorvluchtelingen.nl.