Frisse start: nieuw bestuurder voor Stichting de Zaanse Schans

Algemeen
Nieuw bestuur voor de stichting Zaanse Schans.
Nieuw bestuur voor de stichting Zaanse Schans. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM - Het bestuur van Stichting de Zaanse Schans heeft op 13 juli 2021 ingestemd met de voordracht van drie nieuwe onafhankelijke bestuurders voor de stichting. Als de nieuwe statuten van de stichting definitief zijn, zullen zij samen het bestuur van de stichting vormen. De drie beoogde bestuurders zijn: Josette de Goede, Gerda Blom en Jaap Reijnders.

Josette de Goede is geboren en getogen in de Zaanstreek en nu woonachtig in Assendelft. Zij studeerde onder meer maatschappelijk werk, organisatie, beleid en cultuur en Veranderkunde.  Zij heeft zowel in het bedrijfsleven als in de publieke sector gewerkt en is sinds tien jaar zelfstandig ondernemer. Daarnaast is ze toezichthouder in het onderwijs en bij woningcorporaties.

Gerda Blom woont in Twisk en is gemeentesecretaris/algemeen directeur van Purmerend. Zij studeerde Toerisme en Sociale Geografie. Zij werkte daarna in verschillende functies bij gemeentes in de Amsterdamse regio. In Twisk is zij nauw betrokken bij de monumentale Theaterkerk Hemels.

Jaap Reijnders woont in Zeist. Hij studeerde Economische Geografie en is al ruim dertig jaar actief in de vastgoedsector, zowel wat betreft (plan)ontwikkeling, beleggen en beheer. Hij werkte bij verschillende bedrijven en is al geruime tijd betrokken bij BOEi, een maatschappelijke onderneming voor het restaureren en herbestemmen van cultureel (historisch) erfgoed.

Adviesrapport

In het rapport Remkes (mei 2019) en in een adviesrapport van de bestuurskundige prof. Goos Minderman (december 2019) is geadviseerd het bestuur van de Stichting te veranderen. Momenteel bestaat het bestuur uit drie onafhankelijke leden en vier vertegenwoordigers van de groeperingen op de Schans. Minderman adviseerde om het bestuur te laten bestaan uit drie onafhankelijke leden. Daarnaast moest er een Overleg Zaanse Schans (OZS) komen, waarin de betrokken groeperingen vertegenwoordigd zijn. Ook de gemeente en Zaans Erfgoed zouden deel uit moeten maken van dit OZS.

Het bestuur van de stichting stemt in met dit advies. Om het te kunnen uitvoeren heeft het bestuur nieuwe statuten laten opstellen. Deze zijn besproken met de genoemde groeperingen. Het bestuur heeft de nieuwe statuten op 20 april 2021 vastgesteld. Dit besluit vereist echter nog goedkeuring door de rechtbank en vervolgens door de gemeenteraad van Zaanstad. Momenteel ligt een verzoek daartoe bij de rechtbank in Haarlem.

Frisse start

Het huidige bestuur vindt het belangrijk dat het nieuwe bestuur een frisse start kan maken met een nieuwe structuur. Het zal daarom in zijn geheel opstappen op het moment dat de nieuwe statuten definitief zijn. Er is een onafhankelijke selectiecommissie ingesteld, die op zoek is gegaan naar nieuwe bestuursleden. Daarbij is een wervingsbureau ingeschakeld, dat zowel plaatselijk als landelijk heeft gezocht. Uit de tientallen kandidaten heeft de selectiecommissie de drie bestuurders geselecteerd. Het stichtingsbestuur heeft met hun voordracht ingestemd.

Het nieuwe bestuur zal in functie treden als de statuten zijn goedgekeurd door de rechtbank en de gemeenteraad.