‘Op de pof kopen bij melkboer Swart’

Algemeen
Het 'huis met de klok', ooit onderkomen voor een discotheek.
Het 'huis met de klok', ooit onderkomen voor een discotheek. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – “Het zijn alpaca’s. Twee weken geleden is er nog een kleintje geboren”, laat Diane van Zanten aan de redactie van het Zaans Stadsblad weten naar aanleiding van het afgelopen week geplaatste artikel ‘met de verneemstok’ over de Zuiddijk.

Het leven op de Zuiddijk leverde volop herinneringen op. Zoals die van Pim en Marianne van Viegen. Die lieten weten: “Ik woonde op de Zuiddijk 259 b. Naast mij woonden mijn ouders die het schildersbedrijf J. Bart hadden. Later is dat weer overgenomen door schoonzoon Ron Smit.”  

Peter Buckert miste in het artikel alleen ‘de beste slager die op de Zuiddijk zat: Cees en Maya Havik.’

Elly van Dalsem woonde vroeger op de Zuiddijk 372. “Ook een onderdijk woning. Achter ons was de padvinderij. We hadden een gat in het hek gemaakt. Dan gingen we de padvinders pesten.”

Vivo-winkel

Marja Kruse-Smit heeft 40 jaar op de Zuiddijk gewoond boven de dansschool en laat weten: “Wij dachten ook aan alle bakkerijen die op de Zuiddijk zaten. Zoals Riensema en Verhoef en Doba. De Vivo winkel van de familie Lamerus, woningstoffeerderij Kees Turksma en de melkboer Swart waar je nog op de pof kon kopen als je niet genoeg geld bij je had. Op een nacht, wij waren altijd nog laat op, zagen we twee mannen. De één liep zigzaggend met een steekwagentje met grote platte kazen waarvan er ook elke keer een afviel en de ander een kratje Edammertjes. Met hun dronken hoofd hadden ze de koelopslag van melkboer Swart opengebroken. Maar er niet op gerekend dat er van bovenaf met ze meegekeken werd…”

Niet-alledaagse zaken als dit bijzondere hek kom je ook op de Zuiddijk tegen.