Tuinbanken en badslippers van afgedankte sportschoenen

Algemeen
De afgedankte sportschoenen krijgen onder meer een tweede leven als tuinbank.
De afgedankte sportschoenen krijgen onder meer een tweede leven als tuinbank. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – “Van de afgedankte hardloopschoenen worden yogamatten, badslippers, sportvelden tot en met complete tuinbanken gemaakt. Wij zijn inleveradres van de afgedankte sportschoenen waarbij we nu tot en met 9 augustus 20 klinkende euro’s korting geven op een paar nieuwe hardloopschoenen”, vertelt Frank Ossen, eigenaar van RunX (voorheen Runnersworld), gevestigd op de Gedempte Gracht 58.

RunX actie levert hardloopfans 20 euro voordeel op én ontziet ons milieu

Hardloopfans doen gemiddeld tussen de 1300 en 1500 km met een paar sportschoenen. “Daarna wordt toch de demping en de stabiliteit minder en ben je toe aan een nieuw paar. Via eigenaar en oud-collega Danny Pormes van het recycling bedrijf FastFeetGrinded uit Zwaag zorgen wij ervoor dat de afgedankte sportschoenen niet op de afvalberg terecht komen, maar worden hergebruikt. De oude schoenen worden machinaal verpulverd tot herbruikbare grondstof”, licht Frank Ossen toe.

Inzamelpunt

Het idee oude sportschoenen te recyclen stamt al uit de tijd toen Frank en zijn ex-college nog voor de Runnersworld Groep werkten. Vanuit een aanbesteding voor Defensie kregen ze het advies wat te gaan doen met de groeiende berg afdankte sportschoenen. Zo werd de winkel inzamelpunt en werd het idee voor de recyclingmachine geboren.

Kortingsactie

“Schoenen die niet meer voldeden voor hardlopen, maar nog wel bruikbaar waren als gewone wandelschoen, gingen al naar landen als Afrika. We kregen echter het advies er regionaal wat mee te doen. Zo kwam Danny Pormes op het idee voor de vergruismachine. Het initiatief werd bijzonder positief ontvangen. Nu hebben we tot 9 augustus de 20 euro kortingsactie, maar als die is afgelopen, kunnen de sporters hun afgedankte schoenen ook nog bij ons inleveren om te laten recyclen. Zelfs grote merken als Adidas doen aan het recyclen mee. We moeten samen toch onze wereld heel houden”, zegt Frank.

Voorkom blessures

De actie geeft ook het seintje ‘voorkom blessures en loop niet te lang door op oude hardloopschoenen’. Frank: “Gelukkig komen steeds meer mensen er achter dat je moet hardlopen op goed materiaal. Als RunX kunnen we met 24 jaar ervaring echt goed advies geven en de voeten analyseren. Met als doel een schoenadvies waarmee je optimaal presteert. Zonder blessures!”

Kijk voor meer informatie www.runx.nl/winkels/zaandam/